Svaka kuća mora da ga ima. KAKO NAPRAVITI MELEM OD NEVENA i šta sve leči

Neven je jednogodišnja zeljasta biljka i uzgaja se svuda kod nas, kao omiljeno narodno cveće. Lepo ga je videti u bašti, ali ne gaji se samo za ukras, nego i radi svoje lekovitosti. Koristi se spolja i iznutra, kako u narodnoj tako i u naučnoj medicini. U nastavku ćemo vam objasniti kako da napravite melem od nevena, koji svaka kuća treba da ima.

Lekovitost i upotreba nevena

Neven ima blago antiseptičko dejstvo. Koristi se u homeopatiji i narodnoj medicini za ispiranje i oblaganje rana, čireva, opekotina, posekotina, mesta uboda insekata, za vaginalno zapiranje, lečenje želuca, creva i žuči, hemoroida i proširenih vena. Koristi se u obliku čaja, tinkture i naročito masti. Neven je poznat po blagotvornom dejstvu na kožu, pa se primenjuje za razna kožna oboljenja. Naš poznati farmakolog Dr Jovan Tucakov kaže da je neven narodni lek za Impetigo, odnosno infekciju kože izazvanu bakterijama streptokok i stafilokok. Dobro se pokazao kao lek za perutave lišajeve na koži. Ispoljava pozitivno dejstvo i deluje umirujuće na mnoge druge kožne probleme izazvane iritacijom kože. Nekima pomaže kod ekcema. Neven ubrzava regeneraciju ćelija i štiti kožu od štetnih uticaja spolja. Pospešuje zarastanje rana i sprečava da se inficiraju.

Melem od nevena recept

U 200 grama oprane svinjske masti, dodati 2 pune šake sveže ubranih cvetova. Neko skida latice i pravi samo sa laticama, ali to nema potrebe, jer se može praviti i sa celim cvetovima. Moguće je praviti melem i od suvih cvetova. Ova masa se sada zagreva do ključanja, ali ne sme da ključa. Meša se nekoliko minuta na tihoj vatri. Potom skloniti i poklopiti. Nakon 24 sata se ponovo ugreje i zatim se procedi kroz gazu. Treba dobro istisnuti, da izađu lekoviti sastojci iz cveta nevena. U drugoj posudi otopimo pčelinji vosak, oko 20 grama, te sjedinimo sa proceđenim sadržajem. Mešamo da se sve lepo sjedini, može se dodati 2-5 kašika ulja kantariona, hajdučke trave, a može i lavande. Može se dodati i malo borove smole. Kad sve to dobro pomešamo i sjedinimo, dok je još vruće sipamo u kutijice ili staklene posude. Kad se sasvim ohladi i stegne zatvaramo i čuvamo u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!