Tajna uspešnog uzgoja surfinije, viseće petunije. Kako da izgledaju raskošno i cvetaju intenzivno

Neke biljke su lekovite za telo, a neke za dušu. Jedna od takvih je sigurno surfinija ili viseća petunija. Surfinije su omiljeno cveće za prozore, balkone i terase, jer ako imaju adekvatnu negu, zaista mogu da izgledaju atraktivno i onda privlače pažnju ljubitelja cveća. Naravno, može se uzgajati i u vrtu. Surfinija je zapravo vrsta viseće petunije, koja nosi mnogo cvetova u obliku zvona. Često se koristi kao kaskadni cvet za pokrivanje balkona. Surfinija je hibrid petunije proizveden u Japanu i već dugo ulepšava balkone širom sveta i nosi prelepo cveće. Cvetanje počinje od početka proleća i traje sve do jeseni. Voli dosta svetlosti i plodno zemljište.

Cvetanje od maja do oktobra

Iako je višegodišnja u toplijim geografskim širinama, u umerenim klimatskim uslovima gaji se kao jednogodišnja biljka, ali njeno cvetanje ipak traje dugo. Cvetovi mogu bili različitih boja i nijansi i to beli, roze, ljubičasti, crveni , plavi i žuti. Dužina cvetnih stabljika je oko 80 cm, ali nekad se formiraju pravi slapovi cveća, koji dostižu i preko 1,5 m. Zahteva sunce ili delimično sunce. Ne voli jako sunce, pa je najbolja pozicija gde je jedan deo dana na suncu, a drugi deo dana u hladu.

Setva surfinija

Seje se u zatvorenom prostoru kod kuće, počev od februara ili marta. Posejte seme u zemlju u kontejneru. Orošavajte zemlju prskalicom, da biste zadržali vlagu, ali ništa preterano. Kada nikne i pojave se listovi, presadite ih u saksije i sačekajte da prođe poslednji mraz pre nego što ih presadite na otvorenom.

Kada se sadi

Preporučuje se sadnja ove viseće petunije na proleće, nakon prestanka bilo kakvog rizika od smrzavanja, jer ne podnosi mraz. Može se koristiti baštensko zemljište pomešano sa kupovnom zemljom za cveće ili samo zemlja za cveće. Najbolji je tresetni supstrat. Sadi se u žardinjere, viseće saksije, sanduke i sl. Mogu izuzetno lepo izgledati u visećim korpama, kao i slapovi cveća preko ograde balkona. U jednu saksiju obično ide jedna biljka, a u žardinjeru od 3 – 5, zavisno od veličine.

Nega surfinija

Bez obzira da li je biljka u žardinjerama, saksijama ili bilo gde, odaberite dobro osvetljeno mesto za maksimalno cvetanje. Da biste poboljšali cvetanje, morate s vremena na vreme uklanjati uvele cvetove. Neki smatraju da je ovo ključno. Uklanjanje starih cvetova, daje podsticaj razvoju novih. Tako će surfinije izgledati uvek sveže i raskošno. Zalivanje mora biti redovno, kada su velike vrućine svakodnevno, po potrebi i dva puta dnevno. Tokom letnjih visokih temperatura, slobodno zalivajte uveče, kako biste izbegli da se vaša petunija isuši. Zalivajte odstajalom vodom, a ne ledenom. Zalivajte surfinije u koren, a ne po listovima. Poželjno je pustiti zemlju da se pre zalivanja donekle osuši, kako bi se izbeglo stvaranje viška vlage. Osetljive su na višak vode. Prihranjivanje surfinije je poželjno jednom nedeljno. Koristi se tečna prihrana za cveće. Posebno imaju potrebu za gvožđem. Poželjno je da je ph vrednost zemljišta od 5,5-6,2 jer im je tad gvožđe najviše dostupno za usvajanje. Ako biljke blede, to može biti znak nedostatka prihrane odnosno gvožđa, nedovoljnog ili preteranog zalivanja. Moguće je da će biti potrebna zaštita od biljnih vaši, te protiv plesni.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!