Gavez mast recept priprema upotreba

gavez mastGavez mast priprema se vrlo lako, po receptu sa maslinovim uljem ili sa svinjskom mašću. Upotreba je samo spoljašnja, za lakše zarastanje i obnavljanje tkiva. Sastojci koji se nalaze u gavezu mogu biti otrovni, pa se zato ne preporučuje unutrašnja upotreba ove biljke. Gavez je dobro poznat u biljnoj medicini kroz istoriju. Rimljani i Grci su ga još koristili za zarastanje polomljenih kostiju.

Recept za gavez mast sa maslinovim uljem

Zagrejati maslinovo ulje i u njega sipati sitno iseckan ili rendan koren gaveza. Mešati kratko dok je vruće, a onda ostaviti nekoliko sati poklopljeno, ili čak preko noći. Zatim procediti i zagrejati uz dodavanje voska i dok se isti ne istopi. Mešati sve dok se sastojci ne sjedine i kad se gavez mast malo prohladi, ali dok je još uvek tečna, sipati u staklenu teglicu.
Maslinovo ulje ima svoju ulogu, jer sadrži sastojke koji deluju protiv bolova i upala.

2 dl hladno ceđenog maslinovog ulja (ekstra devičansko)
100 grama usitnjenog suvog korena gaveza (može i rendan svež koren)
50 grama pčelinjeg voska

Priprema masti od gaveza sa svinjskom mašću

Postupak pripreme gavez masti je i ovde sličan. Svinjska mast se zagreje i u nju se ubaci usitnjen koren gaveza. Promešati, poklopiti i ostaviti nekoliko sati ili preko noći. Zatim ponovo ugrejati mast i procediti i kada se delimično prohladi , dok je još uvek tečna sipati u staklenu teglicu. Čuvati u frižideru.
Svinjska mast ima svoju funkciju i često se koristi u pripremi domaćih masti, krema i melema za kožu. Ima zaštitnu ulogu za kožu, dobro se upija i održava kožu vlažnom.

100 grama gavez korena (suvog ili svežeg)
200 grama oprane svinjske masti

Mogu se koristiti zaštitne rukavice iz predostrožnosti, zbog rukovanja sa vrelim uljem i masti.

Upotreba gavez masti

Gavez mast se upotrebljava na ogrebotine i posekotine, za brže zarastanje, ali ne i na otvorene rane. Može se upotrebiti u slučaju modrica ili uboda insekta. U slučaju lomova kostiju (fraktura), može se mazati na to mesto, radi bržeg srastanja kosti. Iako se nanosi spolja na kožu, prodire duboko i deluje efikasno u potkožnom tkivu, regeneriše ga. Koristi se i kod uganuća, istenuća zglobova, reumatskih problema i sportskih povreda. Gavez mast se upotrebljava do mesec dana.

gavez biljka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!