Čaj od cveta nevena

neven_cvetČaj od cveta nevena je najviše upotrebljavan proizvod od ove lekovite biljke. Neven se još koristi kao nevenovo ulje, tinktura od nevena ili mast od nevena. Neven se primenjuje u narodnoj medicini za spoljnu i unutrašnju upotrebu. U narodu je neven još poznat pod nazivima žutelj, ognjac, zimorod i prstenčac. Negde se neven upotrebljava kao začin. Dodaje se salatama i drugim jelima.

Neven kao lekovita biljka i cvet

Kod nas je neven omiljeno cveće u narodu. Uzgaja se kao ukras, ali i kao lekovita biljka. Biljka je zeljasta i jednogdišnja. Naraste u visinu do 50 cm. Cvet je lep, žut ili narandžast, prijatnog mirisa. Neven cveta u proleće, leto i jesen. U primorskim krajevima cveta gotovo preko cele godine. Uglavnom se upotrebljava cvet, a redje cela biljka. Cvetovi se beru kada je toplo, suvo i sunčano vreme. Suše se na promaji.

Čaj od nevena za spoljnu upotrebu

Dve velike kašike cveta nevena preliti sa ½ litra ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, a potom procediti čaj.
Ovakav čaj se koristi za lečenje kožnih bolesti, a posebno impetiga. Impetigo je bakterijska infekcija kože koju izazivaju bakterije streptokoke ili stafilokoke. Neven je dobar i kod drugih kožnih bolesti, proširenih vena i hemoroida. Smiruje zapaljenske procese na koži, kao što su ekcemi i akne. Koristi se i posle uboda insekata, za rane, lišajeve i bradavice na koži.
Potpuno sterilan i hladan čaj od cveta nevena može se koristiti za umivanje i ispiranje očiju kod konjuktivitisa. Čaj se još koristi za ispiranje desni posle vadjenja zuba, kao i za vaginalno ispiranje.

Čaj od nevena za unutrašnju upotrebu

Dve male kašike cveta nevena preliti sa 2 dl kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta na dan, bez dodavanja šećera.
Ovakav čaj je dobar za čir na želudcu. Smiruje grčeve, a delotvoran je i kod lupanja srca i nesanice. Koristan je i kod gljivičnih infekcija. Radi blagog estrogenskog dejstva uspostavlja redovan menstrualni ciklus i umanjuje menstrualne bolove.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!