Ovo su impresivne zdravstvene koristi od cvekle

Cvekla je popularno korenasto povrće  koje se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Prepuna je vitamina, minerala i drugih sastojaka, od kojih neki imaju lekovita svojstva. Ukusna je i može dobro da se iskombinuje sa drugim jelima. U ovom prilogu navešćemo nekoliko zdravstvenih koristi od cvekle, a sve je naučno dokazano.

Mnogo hranjivih sastojaka sa malo kalorija

Cvekla se može pohvaliti impresivnim nutritivnim profilom. Znajte da jedući cveklu, unosite veoma malo kalorija, a opet visok je unos vitamina i minerala. Cvekla takođe sadrži neorganske nitrate i pigmente, a oba su biljna jedinjenja koja imaju brojne zdravstvene koristi.

Pomaže da se krvni pritisak drži pod kontrolom

Srčani udar i moždani udar, neki su od vodećih uzroka smrti u svetu. Visok krvni pritisak je jedan od faktora rizika za razvoj ovih stanja. Studije su pokazale da cvekla može značajno sniziti krvni pritisak u periodu od samo nekoliko sati. Efekat može biti bolji ako jedete sirovu rendanu cveklu ili sveže ceđen sok, nego kuvanu cveklu. U tom smislu redovno konzumiranje cvekle, može dugoročno da doprinese da se visok krvni pritisak drži pod kontrolom.

Cvekla može poboljšati fizičke sposobnosti

Nekoliko studija o cvekli sugeriše da sastojci koje sadrži, mogu poboljšati sportske performanse. Iz ovog razloga sportisti često koriste cveklu. Dve studije su pokazale da uzimanje 500 ml soka od cvekle dnevno tokom šest dana, produžava vreme do iscrpljenosti tokom vežbanja visokog intenziteta za 15-25%. Konzumiranje cvekle takođe može poboljšati biciklističke i atletske sposobnosti i povećati upotrebu kiseonika za do 20%. Da bi efekat bio maksimalan, cveklu bi trebalo konzumirati 2-3 sata pre treninga ili takmičenja.

Cvekla može pomoći protiv upale

Hronične upale su povezane sa brojnim bolestima. Cvekla i tu može biti od koristi. Ona sadrži pigmente koji se nazivaju betalaini, a koji poseduju protivupalna svojstva. Većina istraživanja u ovoj oblasti sprovedena je na miševima. Pokazalo se da sok od cvekle i ekstrakt cvekle smanjuju upalu bubrega kod pacova. Jedno istraživanje na ljudima sa osteoartritisom pokazalo je da kapsule betalaina napravljene sa ekstraktom cvekle smanjuju bol i nelagodu povezane sa stanjem.

Cvekla može poboljšati probavu

Dijetetska vlakna su važna komponenta zdrave ishrane. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, pa je to čini dobrim izvorom. Vlakna zaobilaze varenje i kreću se prema debelom crevu. Čiste creva i pomažu prijateljskim bakterijama. Zato cvekla može promovisati zdravlje probave, redovno pražnjenje creva i sprečavati probavna stanja poput opstipacije i zapaljenske bolesti creva.

Cvekla može pomoći protiv demencije

Neke funkcije mozga prirodno opadaju s godinama. Za pojedine ljude je taj pad značajan i može rezultirati stanjima poput demencije.Smanjenje protoka krvi i dovoda kiseonika u mozak može doprineti padu funkcije mozga. Zanimljivo je da sastojci iz cvekle mogu pomoći, promovišući dilataciju krvnih sudova i na taj način povećavajući dotok krvi u mozak.

Cvekla za krv

U našem narodu se veruje da je cvekla dobra za krvnu sliku. Pa iako neke druge namirnice sadrže više gvožđa, cvekla ima svoju ulogu u čišćenju jetre, krvi, pa tako i celog organizma. Zato cvekla zaista može pomoći da se poboljša krvna slika.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!