Žir – kafa hleb i brašno od žira

žirŽir nam je poznat kao plod hrasta i kao omiljena hrana nekih divljih životinja. Da li ste znali da je žir jestiv? Pravi se brašno od žira i kafa od žira. Nekad su deca, igrajući se sa žirovima, dolazila na ideju da probaju kakav je ukus. Skine se ona kapica, oljušti se kora i gricka se žir. Ali tako sirov je gorak, neukusan i ne baš jestiv. Može da zaboli stomak. Međutim pečenjem žir postaje jestiv, a onda se melje i dobija se brašno, te se može praviti i hleb od žira. Žir je naziv za plod listopadnog drveta hrasta, gde ubrajamo kitnjak, lužnjak, medunac, cer, sladun itd.

Žir u ishrani

Hrast se u prošlosti smatrao kao hlebno drvo. Kada nije bio toliki izbor hrane, ljudi su se oslanjali više na plodove iz prirode. Žir nije upotrebljavan samo u ishrani stoke, nego i ljudi. Pravilo se brašno, koje se dalje koristilo za pravljenje hleba i peciva. Brašno se obično meša sa brašnom nekih žitarica i tako se dobija zdravije i ukusnije brašno, pogodno za pripremu raznih peciva. U novije vreme se mleveni prženi žir, koji je kao takav u prahu, koristi kao kafa. Sadrži mnoštvo hranjivih, korisnih i možemo reći lekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata. Inače ova kafa od žira se pravi i pije kao i svaka druga kafa. U nekim bio prodavnicama ima da se kupi bršno od žira i kafa od žira.

Kako se pravi kafa od žira

Žiru se skine kapica, a onda i kora. Zatim se seče na sitnije delove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umerenoj temperaturi. Posle se žir proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se dobije prah, isto kao kafa. I pravi se slično kao kafa. Neko dodaje mleko, zasladi šećerom, ali bolje je uzeti med.

Lekovitost žira

Kafu od žira, kao i druge proizvode, preporučuju u ishrani posebno kod anemije, za jačanje krvne slike. Žir je bogat mineralima, a posebno gvožđem. Kažu da je korisna protiv rahitisa i kostobolje. Povoljno deluje na probavu, rad creva i u slučaju hemoroida. Reguliše rad štitnjače i menstrualne cikluse. Stabilizuje pritisak i masnoću u krvi. Pomaže kod depresije.

Zagonetka

Trči, trči trčuljak, visi, visi visuljak. Boga moli trčuljak, da mu padne visuljak.

Rešenje

Divlja svinja i žir.

kafa od zira

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!