Ove biljke štite povrće od štetočina. Mešovita sadnja povrća, lekovitog bilja i cveća

Možda ste već negde videli da neki ljudi u bašti zajedno sade povrće, cveće i lekovite biljke. Koliko god u prvi mah izgledalo čudno, nije to bez razloga, jer od ovakve mešovite sadnje možete u vašoj bašti imati koristi. Neke biljke odbijaju štetočine i bolesti, pa su poželjne kao komšije drugim biljkama, koje uzgajamo. Ovakva mešovita sadnja biljaka je veoma značajna u malim organskim baštama, kao jedan vid zaštite, jer nema upotrebe hemijskih sredstava protiv štetočina.

Neven

Neven je poznata lekovita biljka, a i kao cveće predstavlja ukras. Možda niste znali, ali ima svoju svrhu i u sred povrtnjaka. Neven je odlično posaditi svuda u povrtnjaku. Deluje pozitivno na zemljište, kao i okolne biljke. Njegov koren luči sastojke, koji odbijaju štetočine. S druge strene, neven na sebe privlači korisne insekte. Za pasulj, paradajz, kupus, luk, šargarepu, neven je odličan komšija. Može se posaditi i ispod voćaka.

Kadifice

Kadifice su korisne u povrtnjaku. Pozitivno deluju na kvalitet zemljišta i zaustavljaju razvoj nematoda, koje oštećuju korjenje biljaka. Puževi vole da jedu kadifice, a to je dobro, jer ako njih jedu povrće ostavljaju. Kadifica odbija lisne vaši pa pruža zaštitu povrću, ako se posadi između redova. Posadite li kadificu u krompir, njen miris će da odbija krompirovu zlaticu.

Dragoljub

Dragoljub je poznata lekovita i ukrasna biljka. Preporučuje se da se posadi oko voćaka, zato što odbilja lisne vaši. Osim toga, postoji podatak da štiti koru drveta od isušivanja. Zasadite dragoljub i u povrtnjaku i to oko kupusnjača, zato što pruža zaštitu od leptira kupusara.

Bosiljak

Bosiljak je dobar komšija za paradajz i za krastavce u povrtnjaku. Pomaže ovim biljkama da daju zdravije i kvalitetnije plodove, te ih štiti od pepelnice. Bosiljak ima karakterističan miris, pa tera neke štetočine i insekte, koji nisu poželjni u bašti. A to su lisne vaši, grinje i komarci

Beli luk

Beli luk iako je i sam povrće, je dobro posaditi oko mnogih drugih kultura u bašti. Beli luk štiti biljke od gljivica, truleži i plesni. Čisti zemljište od nematoda. Beli luk je najbolji komšija za salate, šargarepu i jagode.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!