Pšenične klice kako se prave i jedu – ulje pšeničnih klica za šta se koristi

Pšenične klice su korisne za zdravlje, jer podstiču jačanje imuniteta, a služe i kao dobra preventiva za kardiovaskularna oboljenja i protiv raka. Imaju efekat protiv starenja, a mogu dati doprinos čovekovim mentalnim sposobnostima, izdržljivosti i jačanju mišića, te brzini zaceljivanja rana. Kvalitetni sastojci pšeničnih klica doprinose boljem varenju, pomažu za gubljenje kilograma i sprečavaju arterosklerozu. Prodaju se sušene pšenične klice u zdravoj hrani i cena je nešto preko 200 din po kg. Naravno pšenične klice se mogu i napraviti. Inače od njih se pravi visoko cenjeno ulje pšeničnih klica.

Nutritivna vrednost klica pšenice

Pšenična klica jeste mala i na prvi pogled bi se reklo da tu nema ništa posebno, ali verujte hranjivi sastojci su impresivni. Kalorije imaju 287 kcal na 100 g. Bogat su izvor energije. Tu imamo složene ugljene hidrate, proteine i vlakna. Važni vitamin na dnevnom nivou kao što su vitamini B grupe i E vitamin se nalaze u njima. Od minerala će vam obezbediti dosta gvožđa i kalijuma, a zatim i fosfora, cinka, kalcijuma i selena. Naravno tu su i omega 3 masne kisleine.

Zdravstvene prednosti pri upotrebi pšeničnih klica

– Jačaju imuni sistem
– Poboljšavaju zdravlje srca
– Štite od kancera
– Usporavaju proces starenja
– Pospešuju sportske performanse
– Koriste za zdravlje mišića
– Podržavaju metabolizam ćelija
– Pomažu kod dijabetesa

Kako se koriste pšenične klice u ishrani

Još samo da vidimo kako se jedu pšenične klice. Pa može se reći da ima više načina da se priprema za jelo. Kao prvo možete jesti pšenične klice za doručak tako što ćete ih sipati u vaš jogurt, zatim staviti na voćnu salatu ili ubaciti u ovsenu kašu. Neko koristi klice pšenice u receptima umesto prezli.  Možete dodati pšenične klice u supu. Pšeničnim klicama pospite i začinite salatu, ribu ili piletinu. Smislite svoj način, koji vam najviše odgovara, da jedete pšnične klice.

Kako se prave pšenične klice kod kuće

Opranu pšenicu stavite u teglu sa mlakom vodom. Na dva prsta pšenice idu tri prsta vode. Ostaviti teglu da stoji 12 sati na sobnoj temperaturi. To je vreme nalivanja zrna. Zatim procedite i teglu prekrijte gazom i stavite gumicu. Dok klice iz zrna pšenice narastu do 2 cm vi ćete ih ispirati jednom ili dva puta na dan. One stalno trebaju biti vlažne, ali nikad sasvim u vodi. Pre upotrebe na nekoliko sati se stavljaju na osunčano mesto da se obogate hlorofilom. Neiskorištene se mogu čuvati u frižideru nekoliko dana.

Ulje pšeničnih klica za spoljnu i unutrašnju upotrebu

Možda je baš sad pravo vreme da dodate svojoj ishrani hranu, koja će sprečiti brzo starenje i negovaće vas iznutra i spolja, a to ćete postići ako uključite ulje pšeničnih klica u vaš jelovnik. Sipate li ulje kao dodatak jelu. Nije svako ulje isto. Ova vrsta ulja nudi brojne prednosti, od hidriranja i omekšavanja kože do regeneracije.
Ulje pšeničnih klica se dobija od klica pšenice, a one se smatraju najvećim kvalitetom pšenice, jer su proizašle iz središta zrna. Klica pšenice je najhranjiviji segment zrna pšenice, zato što sadrži više važnih nutritivnih sastojaka. Pomenućemo samo proteine, vitamin B, omega 3 masne kiseline, kalcijum i gvožđe. Već to je dosta da skrene našu pažnju, te ukaže na prednosti koje ga čine zdravim dodatkom ishrani. Prema tome i ulje pšeničnih klica ima slične karakteristike, a naročito za vlaženje i negovanje kože.
Kada se koristi spolja koža ga lako upija i usvaja. Vrlo efikasno osvežava kožu, jer kada se nanese u kožu u nju ulaze vitamin A, vitamin D, vitamin B, kao i masne kiseline i antioksidansi. Sve ovo doprinosi smanjenju oštećenja kože, regeneraciji, borbi protiv slobodnih radikala.

Kako se koristi ulje pšeničnih klica

Za spoljnu upotrebu najbolje je mešati ulje pšeničnih klica sa drugim uljima. Dodati 10-15 % ulja pšeničnih klica u mešavinu ulja. Meša se zato što je jako i ima teži miris. U mešavini još mogu biti ulja kao jojoba, šargarepa, geranijum, lavanda, pačuli, sandalovina. Pored spoljne upotrebe, ulje se može koristiti u ishrani, a najčešće tako što se nakapa u salatu od povrća. Ulje pšeničnioh klica se ne koristi kao ulje za prženje, jer bi se većina hranjivih materija izgubila.

Skladišetnje ulja

Zbog variranja temperature i oksidacije ulje pšeničnih klica je najbolje čuvati na tamnom i hladnom mestu, pa čak i frižideru. Onda može dosta dugo da traje.

Nuspojave

Osim što ovo ulje ima jači miris koji se možda nekom neće svideti, treba da ga izbegavaju osobe koje ne tolerišu gluten.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!