Ovsena (zobena) kaša kalorije recept i priprema za doručak

ovsena kasaIma već nekoliko godina da je ovsena kaša sve popularnija i kod nas. Šta su predosti? Brzo i lako se priprema zobena kaša, naročito za doručak, mada za taj jednostavan recept postoje određene varijacije. Logično je da pitamo za kalorije, jer se promoviše ovsena ili zobena kaša, kao korisna za mršavljenje ili bar za održavanje postojeće težine i fit forme.

Kako se sprema ovsena kaša

Uglavnom se danas prodaje u kesicama, u količini koja je već odmerena za jedan obrok. Sadržaj se sipa u tanjir ili činiju i onda se dodaje tečnost u odgovarajućoj razmeri, pa se dobro sve izmeša. Postoji više varijanti, tako da može da se pravi ovsena kaša sa vodom, mlekom, voćnim sokom, jogurtom ili čajem. To zavisi od naših afiniteta, ko kako voli da je jede. Ako se pravi zobena kaša sa vodom, mlekom ili čajem, prvo se tečnost prokuva i kaša će biti topla, a sa voćnim sokom i jogurtom će biti hladna.

Kalorije i glikemijski indeks

Nisu sve ovsene kaše iste. Razlikuju se po sadržaju ovsa, odnosno po tome da li je samo ovas ili ima i drugih dodataka i u kom procentu. Od toga će u velikoj meri zavisiti kalorije i glikemijski indeks ovog obroka. Uglavnom ovsene kaše, koje se danas prodaju u kesicama, sadrže sem ovsa i druge sastojke. To je pretežno sušeno voće, orašasti plodovi, začini, čokolada, šećeri itd. Tako se prodaje na primer ovsena kaša sa jabukom i cimetom, ovsena kaša sa čokoladom, ovsena kaša sa brusnicom i mnoge druge kombinacije. Jasno je onda zašto je ovsena kaša tako ukusna, kad ima ove dodatke. Ako ovsena kaša ima 50% ovsa, a ostatak je nešto slatko i kalorično, nemojmo se onda zavaravati da je za mršavljenje (možda je za mršavljenje dobro jedino to, što su male porcije, jer proizvođači prodaju kesice sa porcijama od po 50-60 grama). Ovo ne znači da je ovakva zobena kaša loša, ali ne treba ni promovisati nešto što nije. Takva instant ovsena kaša ima viši glikemijski indeks, odnosno većom brzinom raste nivo šećera u krvi. Instant ovsena kaša sa dodacima ima oko 380 kcal na 100 grama, a 100% ovsena kaša znatno manje. Ako govorimo o ovsenoj kaši gde je 100% ovas, onda je najbolje uzeti ovsene pahuljice, gde tačno i vidimo o čemu se radi. Prednost u zdravoj ishrani treba dati ovsenim pahuljicama, jer tu vidimo celo zrno i to je zapravo ona izvorna ovsena kaša o kojoj govorimo, samo sa manjim stepenom obrade, što je još bolje.

Zdravstvene koristi ovsene kaše i preporuka za doručak

Popularnost ovsene kaše u svetu je počela onda, kada je utvrđeno da ona sadrži beta glukan vlakna, koja dokazano mogu smanjiti nivo holesterola, ako se redovno konzumira kaša. Isto tako zobena kaša doprinosi manjem riziku od srčanih oboljenja, u kombinaciji sa niskomasnom ishranom. Već dugo je ovsena kaša na dobrom glasu, kao dijetetski proizvod, posebno za sportiste. Ima zdravstvene koristi od visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata, zatim sadrži vlakna koja podstiču varenje i sporo podiže nivo šećera u krvi. Treba istaći da ovsena kaša sadrži više vitamina grupe B i više kalorija nego slične žitne kaše. Sadržaj omega 3, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma i fosfora je na zavidnom nivou. Po preporuci nutricionista ovsena kaša priprema se za doručak uglavnom, mada može poslužiti i kao užina, odnosno međuobrok.

ovas

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!