Riblje ulje i biljni izvori omega 3

riblje-uljeDobri izvori omega 3 masnih kiselina su riblje ulje i još neke namirnice biljnog porekla. Omega 3 su najzdravije nezasićene masne kiseline koje treba da unosimo hranom svaki dan. Korisne su jer sprečavaju razvoj mnogih bolesti, tako što jačaju imunitet i fizičku snagu. Riblje ulje i omega 3 uopšte, su važni za zdravlje, kao i izgled, lice, kožu i kosu.

Šta je riblje ulje?

Riblje ulje je kao što sama reč kaže ulje, odnosno masnoća koje se nalazi u ribama. Nisu sve ribe podjednako korisne, pa bi kao bogat izvor omega 3 mogli da preporučimo morsku ribu, kao što je losos, sardina, haringa i skuša. Neko ne voli ribu ili mu nije uvek dostupna morska riba, tako da može uzimati dodatke ishrani koji sadrže riblje ulje. Nekada se u prošlosti deci davalo riblje ulje na kašiku, ali danas postoje granule, kapsule ili perlice sa ribljim uljem. To može da se koristi kao dopuna ishrani.

Koji su biljni izvori omega 3?

Ovo je bitna informacija za sve, ali naročito za one koji ne konzumiraju ribu.

1. Orasi sadrže omega 3, tako da se preporučuje za doručak, kad jedete žitarice ubaciti i malo oraha
2. Grašak, pasulj, sočivo su mahunarke koje sadrže omega 3, pa ih treba redovno jesti
3. Semenke čia i laneno seme su bogati sa omega 3
4. Maslinovo ulje, ulje uljane repice i laneno ulje su sjajni izvori. Koristite ih za začinjavanje salate.
5. Zeleno lisnato povrće, kelj i spanać sadrže omega 3, pa i to treba imati u vidu
6. Alge su kod nas malo zastupljene u ishrani, ali i njih treba spomenuti ovde

Zašto su omega 3 tako važne?

Korist od omega 3 je višestruka. Utiču povoljno na kardiovaskularni sistem, te mogu sprečiti infarkt. Značajne su za mozak, bubrege, creva. Sprečavaju razvoj arteroskleroze i raka. Uzimanjem dovoljno omega 3 masnoća u krvi se izbalansira. To znači i holesterol u normalnim vrednostima. Omega 3 su važne za jačanje imuniteta za decu i odrasle.

omega-3

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!