Kako napraviti ulje od lavande i za šta je dobro

lavandaLavanda je veoma cenjena lekovita biljka, a koristan proizvod koji možemo napraviti od nje, je ulje od lavande. I kod nas ima proizvođača lavande, a što se upotrebe tiče, najpoznatija je kao sredstvo protiv insekata i osveživač prostora. Lavandino ulje je nešto manje poznato, a kako ima dosta dobro dejstvo na kožu, predlažemo da probate napraviti kod kuće. Sem toga ulje od lavande ima jako prijatan miris, tako da može da vam ulepša dan, opusti vas ili uspava. Da ne bude zabune u pitanju je macerat lavande, što znači da se cvetovi i listovi lavande mešaju sa nekim neutralnim uljem.

Ulje od lavande recept

Za ulje se koriste cvetovi lavande, a mogu i listići. Cvetove brati preko dana, kad je najtoplije, jer tada imaju najviše eteričnog ulja. Ako niste u mogućnosti nabaviti sveže cvetove, onda možete kupiti već osušene. Ubranu lavandu povežite u snop i okačite na nekoliko sati, da se kratko posuše cvetovi i da se raziđu insekti koji su možda prisutni na njima. Cvetovi i listići se maceriraju uljem. Presudan je izbor ulja. Trebalo bi da bude neko neutralno, bez jakog mirisa. Najbolji izbor je bademovo ulje, ulje semenki grožđa, a tek onda maslinovo ulje. Mi smo se opredelili da koristimo ulje od semenki grožđa, zato što nema nikakav poseban miris, a onda miris lavande dolazi do punog izražaja. Naslagati cvetove i listiće u teglu, a onda naliti ulje da pređe preko. Zatvoriti teglu poklopcem. Ostaviti macerat oko 3 nedelje na toplom mestu, uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga procediti i istisnuti sve ulje iz cvetova. Miris ovog macerata nije tako jak, kao kod eteričnog ulja lavande, ali ipak ima prijatan miris lavande. Čuvati ulje u tamnim flašicama.

Za šta se koristi ulje od lavande

Ulje od lavande se nanosi na kožu i koristi se u aromaterapiji. Lavandino ulje je, pre svega, dobro za zdravu kožu. Neguje kožu i smiruje opekotine, nastale sunčanjem. Regeneriše kožu i deluje protiv stresa. Koristi se kao ulje za masažu. A ako udahnete taj miris samo nekoliko puta, vratiće vam energiju i volju. Ima ovo ulje antibakterijska, antiflamatorna i antigljivična svojstva. Može pomoći u zarastanju rana i da ublaži bol. Može se naneti na kožu u slučaju osipa, uboda, ujeda, ekcema, opekotina, akni, ogrebotina i ožiljaka. Zaista široka primena ovog ulja.

Tretman protiv insekata

Dosta insekata prosto ne podnosi ulje lavande, tako da je ovo ulje prilično efikasno protiv napasti kakve su moljci ili komarci. Ako nanesete ulje na kožu, kada ste na otvorenom prostoru, to vam može pomoći da izbegnete neprijatne bube. Isto tako ovo ulje može da služi kao tretman protiv ujeda insekata, jer zaustavlja bol i dalju iritaciju kože. Nanošenje lavandinog ulja na kožu nije štetno, kao što su to neki kupovni preparati protiv insekata.

Za dobar san

Naučna istraživanja su pokazala da miris lavande opušta i tako pomaže da se zaspi. Često ulje lavande preporučuju, kao alternativu, za lečenje nesanice. Treba pokušati sa ovim prirodnim lekom, jer je zdraviji od tableta za spavanje.

Bubuljice

Lavandino ulje može pomoći i kod bubuljica, posebno onih koje nastaju u pubertetu, a kasnije prolaze. Akne na licu se razvijaju zbog bakterijskih infekcija. Hormoni utiču na preterano mašćenje lica,  pa je to idealna sredina za bakterije, koje dalje uzrokuju pojavu crvenila i ranica na koži, a zovemo ih bubuljice. Ulje lavande sprečava infekciju, reguliše lučenje masnoće i smanjuje vidljivost ožiljaka od akni.

Za kosu

Koristi se i za tretman kose. Ima koristi od redovnog utrljavanja lavandinog ulja u kosu, jer smanjuje preterano opadanje kose, te može sprečiti ćelavost. Veruje se da je lavandino ulje efikasan prirodni tretman za vaške u kosi.

Ublažava bol

Ovo ulje se koristi za masažu. Smatra se da osim što opušta mišiće, deluje protiv boli.

ulje lavande

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!