Crni slez biljka čaj priprema upotreba i lekovitost

Crni slez je dvogodišnja ili višegodišnja lekovita biljka poreklom iz Mediterana i Afrike, ali je danas rasprostranjena širom sveta. Latinski naziv je Malva sylvestris. Biljka naraste do 1,5 m, ima uspravnu stabljiku, pri korenu drvenastu i prekrivena je dlačicama. Listovi su zelene boje, a cvetovi ružičasti ili ljubičasti. Biljka cveta od juna do septembra. Cvetovi se beru kad su sasvim rascvetali i suše se. Suvi cvetovi moraju biti zaštićeni od izvora vlage i svetlosti, da se ne bi razvile gljivice. Plod je prstenastog oblika iz koga se dobijaju brojne male semenke crnog sleza. Lekovitost i upotreba je poznata i u našoj narodnoj medicini. Čaj od crnog sleza priprema se jednostavno, a koristan je kod nekih zdravstvenih problema. Cvetovi i listovi se koriste u biljnoj medicini.

Čaj od crnog sleza priprema

Za čaj se uglavnom koriste suvi cvetovi, a ređe listovi. Jedna kafena kašika cvetova se prelije sa 2,5 dl hladne vode. Zanimljivo je da se ovaj čaj pravi u hladnoj vodi. Treba da odstoji tako najmanje 2 sata. Onda se zagreje ali ne da proključa, procedi  i pije se.

Šta leči crni slez

Crni slez sadrži sluz, tanine, flavonoide, esencijalno ulje, vitamin C i druge sastojke. Sastojak malvin prirodno je prisutan samo u cvetovima crnog sleza. To je pigment antocijan, pa čaj od cveta crnog sleza poprimi pomalo plavu ili zelenu boju. Biljka crni slez kao lek za kašalj se tradicionalno koristi. Uzima se za bronhitis, astmu i kod infekcija grla. U upotrebi je i za lečenje ranica i upalu sluzokože usta, grla, ždrela, želuca i creva.
U tradicionalnoj medicini ova biljka se još upotrebljava za lečenje kamena u bubregu, upale bubrega, kod žučnog kamenca, glavobolje, zubobolje, gastritisa i nesanice.
Spoljna upotreba isto može biti korisna i to kao tretman za rane, kožne osipe, mesto uboda insekta, bubuljice, ekcem, otoke.
U nekoj literaturi čaj od crnog sleza za dojilje se preporučuje, jer podstiče produkciju mleka, ali trebalo bi konsultovati lekara ili herbalistu.

Napomena: Ima mnogo sličnih zdravstvenih prednosti, poput belog sleza. Beli slez je popularna biljka za lečenje respiratornih problema. Ima lekovita svojstva i sadrži mukozne supstance, koje oblažu upaljeno tkivo zaštitnim slojem.

Crni slez kao začin

Crni slez se koristi i kao izvor hrane. Seme crnog sleza je jestivo. Ukus je sličan mladim lešnicima. Može se uključiti u ishranu tako što ćemo ga stavljati u razne salate. Iako treba istaći da je upotreba  crnog sleza kao začina u kuhinji  nepravedno zaboravljena.

Narodna imena za crni slez

Veliki sljez, velika slezovača, divlja škura, gušćernjak, divlji slez, divlji papel, ćureća trava, planinski slez i dr.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!