Manuka med sa Novog Zelanda kao lek iskustva prodaja cena

manuka medManuka med je specijalan med, koji se dobija od manuka drveta, a ono raste na Novom Zelandu i delovima Australije. Prodaje se i kod nas, a cena je dosta viša nego za običan med. Iskustva onih koji su koristili manuka med su vrlo pozitivna. Među njima se nalazi i naš poznati teniser Novak Đoković, koji u okviru svoje posebne ishrane, za postizanje vrhunskih sportskih rezultata, redovno koristi i ovaj med. Još od davnina su ga plemena Maora koristila kao lek.

Zašto je manuka med tako poseban

Manuka med proizvode pčele od nektara iz cveta manuka drveta latinskog naziva Leptospermum scoparium. Ovaj med se koristi u svrhu lečenja i ima antibakterijska svojstva. Smatra se da je aktivna supstanca metilglioksal. Ne može se tvrditi da je to jedina ili glavna aktivna komponenta manuka meda. Nepoznato je na koji način, ali i bez ove komponente (kada se neutrališe), manuka med deluje.

Manuka med kao lek

Med se kao lek koristi hiljadama godina unazad. Koristio se za lečenje, od običnih prehlada pa do vidanja rana. Sa pronalaskom penicilina i antibiotika, med i mnoge lekovite biljke su bile potisnute u lečenju. Neki prirodni lekovi su od tada nepravedno zapostavljeni, a među njima je svakako med. Ali nije svaki med isti. Poznato je da pčele prave med od različitih biljaka i da su lekovita svojstva meda u direktnoj vezi od koje biljke med potiče. Neke biljke su više, a neke manje lekovite i to se odražava na sastav meda.
1981. godine profesor Peter Molan sa svojim timom je otkrio da med, koji se dobija, od naktara cveta manuka drveta ima izuzetnu i postojanu antibakterijsku aktivnost, koja nije zabeležena u drugim vrstama meda. Manuka med je jedan od najboljih lekova iz prirode i verovatno najbolji med na svetu. Istraživanja su pokazala da uništava gotovo sve bakterije, koje su mu izložene. Manuka med jača imunitet, odličan je protiv prehlade (bronhitisa i astme), poboljšava funkcionisanje digestivnog trakta, sjajan je izvor energije i koristi se protiv umora, neguje kožu.
Nije svaki manuka med podjednako kvalitetan, pa postoji određena skala za merenje čistoće i kvaliteta meda unique manuka factor. Samo onaj manuka med koji ima UMF oznaku je pogodan za terapijsku upotrebu.

UMF 5-9 za održavanje zdravlja i imuniteta
UMF 10-14 za lečenje lakših bolesti
UMF 15+ najkvalitetniji med visokog antibakterijskog dejstva i lekovitosti

Manuka drvo

Manuka drvo je tipično za Novi Zeland i jugoistočne delove Australije. Obično raste žbunasto od 2-5 metara, ali može i do 15 metara u visinu. U pitanju je zimzeleno drvo, gusto raspoređenih grana i sitnih listova. Raste divlje, a cveta tokom leta. Ima bele, roze i crvene mirisne cvetove koje pčele prosto obožavaju.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Manuka med sa Novog Zelanda kao lek iskustva prodaja cena“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!