Ječmena kaša recept priprema za doručak i kalorije

oljusteni jecamJečmena kaša priprema se za doručak uglavnom, ali može biti i prilog uz svaki obrok. Kalorije nisu problem, jer ih ječmena kaša nema mnogo, a recept za pripremu je sasvim jednostavan i predsatavićemo ga do detalja. Možda je ječmena kaša malo manje popularna, nego ovsena, ali nije ništa manje zdrava.

Priprema ječmene kaše

Upakovana zrna ječma danas možete pronaći u svakom bolje opremljenom marketu ili ih kupiti u bio prodavnicama. Možda ćete ga pronaći pod nazivom geršla. Jedan od problema sa ječmom je taj, što se on dugo kuva, možda i čitav sat. Kuva se znatno duže od prosa, ali ipak manje od pšenice, koja je još tvrđa. Da li se sa tako dugim kuvanjem značajni nutritijenti gube? Svakako da. Zato možemo primeniti jedan već dobro poznat recept, koji će nam sačuvati korisne sastojke i uštediti vreme. Noć pre nego što ćete kuvati ječmenu kašu, odvojite potrebnu količinu ječma i potopite u šerpu sa hladnom vodom. Zrna ječma će tokom noći, ipak u značajnoj meri upiti vodu i prilično omekšati. To će posle omogućiti znatno kraće kuvanje, a i jelo će biti više kašasto. Vreme kuvanja je sada bar duplo kraće. Ujutro isperite ječam, u nekoliko voda i stavite da se kuva. Na jednu šolju ječma, treba da idu dve šolje vode, a neki stave i tri. Kad zakuva smanjiti vatru. Peni pa može i da kipi. Za oko 30 minuta, kad je ječam raskuvan, sklonite sa ringle. Poklopite i ostavite sa strane da upije vodu ako je ima. To bi onda bilo to. Naša ječmena kaša je gotova. Ječmena kaša za doručak je najbolja. Može se može čuvati u frižideru par dana. Vrlo lepo se kombinuje, kako sa slanim, tako i sa slatkim jelima.

Još jedan način upotrebe ječma

Neki ljudi koji preferiraju sirovu hranu ostave tako preko noći i malo duže, ječam, proso i orašaste plodove potopljene u toplu vodu. Eventualno da stoji na nekom toplom mestu do 40 stepeni. To je dozvoljeno u sirovoj ishrani. Samo se procedi kad je vreme i to može biti fin doručak. Neće se dobiti baš ječmena kaša, ali će ječam moći da se sažvaće. Ukus je fin, a neki hranjivi sastojci koji se gube kuvanjem sada ostaju.

Ječmena kaša i zdravlje

Ječmena kaša je zdrav i kvalitetan obrok. Sadrži vlakna, minerale, vitamine, antioksidante. Sadrži manje kalorija od ovsene kaše, pa je pogodna kao dijetalna hrana za mršavljenje. Ječmena kaša ima oko 100 kcal na 100 grama. Ako želite saznati još više o značaju ječma u ljudskoj ishrani idite dalje

kuvani jecam

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!