Nim (neem) prah maska za lice ulje čaj iskustva i nuspojave

neem drvoNim prah, neem ulje i čaj dobijamo od indijske biljke, latinskog naziva Azadiractha indica. Izgleda da je kod nas najzanimljiviji kao nim prah maska za lice, mada proizvodi od nima imaju i brojne druge zdravstvene prednosti. Ako se pitate ima li nim prah nuspojave i kakva su iskustva, o tome će biti reči u nastavku. Neem je jedna od najpoznatijih biljaka u Indiji, gde se u medicinske svrhe koristi već preko 2 milenijuma.

Neem drvo

Neem je brzorastuće zimzeleno drvo, koje dostiže visinu 20 m, a ređe preko toga. Raste najviše u Indiji i Pakistanu. U mnogim krajevima ga smatraju za korov. U upotrebi su listovi, cvetovi, kora i neera sok iz drveta. Nim drvo ima suprotne peraste listove i 20 cm duge. Cvetovi su beli i mirisni. Plodovi su izduženi ovalni ili okrugli i nalik maslini. Nim drvo uspeva u tropskim i suptropskim uslovima.

Kako se koristi nim prah kao maska za lice

Nim prah se dobija od listova nima. Prema iskustvima korisnika nim prah je dobro sredstvo za čišćenje lica, a protiv bubuljica. Maska za lice od nima se pravi tako što se ovaj prah meša sa vodom, da bi se dobila mešavina u vidu paste, a neko još dodaje glinu. Pasta se nanosi na lice. Maska na licu se drži 1 sat dnevno, a primenjuje se nekoliko dana. Lice postaje čistije, a ten lepši. Ima li nim prah nuspojave? Neki korisnici se žale da im nim prah maska za lice iskušuje kožu lica, pa je po upotrebi maske potrebna hidratacija odgovarajućom kremom ili uljem. To verovatno zavisi od tipa kože lica. Ova mešavina nim praha i vode primenjuje se nekoliko dana i na rane, radi bržeg zarastanja. Prah od listova nima se koristi u Indiji za kozmetičke preparate.

Neem ulje

Neem ulje se dobija od ploda neema. Ovo ulje nije baš prijatnog mirisa. Nim ulje se upotrebljava za kosu, za čišćenje krvi, unapređenje funkcije jetre i da balansira nivo šećera u krvi. Ulje od nima se korist za proizvodnju sapuna, kupki i drugih kozmetičkih preparata. Nim ulje se koristi kao repelent i pesticid u poljoprivrednoj proizvodnji.

Čaj od nima

Nim čaj služi čišćenju organizma. Jača imunitet, dobar je za probavu, kosu i nokte. Dobar je kao prevencija za šećernu bolest i kontrolu nivoa šećera u krvi. Ukus čaja je gorak i ne baš prijatan. Kratkotrajna primena neće dati rezultate, a kod dugotrajne može biti toksičan, zato unutrašnja upotreba nima mora biti izbalansirana, najbolje uz savet stručnjaka.

Medicinska upotreba nima

Medicinska upotreba nima je poznata već jako dugo u indijskoj tradicionalnoj medicini ajurvedi. Neem ima antigljivično, antialergijsko, antibakterijsko, antivirusno i antidijabetičko dejstvo. To je još sedativ i kontraceptiv. Posebno je poznata biljka nim za lečenje kožnih problema i bolesti, među kojima su ekcem i psorijaza. Grančice nim drveta se koriste za čišćenje zuba i desni umesto paste za zube u ruralnim delovima Indije. Mnogi stanovnici Indije i danas započinju svoj dan žvakanjem štapića neema.

Neem nuspojave

Za sada se smatra da je nedovoljno dosadašnje naučno istraživanje, da bi se procenilo kolike su zdravstvene prednosti nima. Kratkotrajna upotreba kod odraslih se uzima kao bezbedna, a dugotrajna unutrašnja upotreba može dovesti do oštećenja jetre i bubrega. Isto tako, veruje se da neem može izazvati pobačaj, neplodnost, kao i nizak nivo šećera u krvi. Neem ulje je toksično za odrasle u većim količinama, a za decu i u manjim količinama. Može se reći da je spoljašnja upotreba više bezbedna, nego unutrašnja.

Ostala upotreba nima

Nim je prirodni insekticid. Listovi se u Indiji koriste tako što se stavljaju u ormane, te se na taj način teraju insekti koji jedu odeću (moljci). Suvi listovi se pale i dim tera komarce. Nim je izuzetna alternativa sintetičkim pesticidima. Melje se seme neema i ostavi se prah u vodi preko noći. Sutradan se prskaju usevi. Potpuno prirodan preparat. Potrebno je ponoviti postupak na 10 dana. Neem ne ubija štetočine, nego samo čini da one odu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!