Indijski ogrozd voće – kako se koristi amla prah

Indijski ogrozd je voće koje ima izuzetna svojstva i njegova upotreba u ajurvedskoj medicini seže iz daleke prošlosti sve do današnjih dana. Kod nas se ovo voće, poznato i pod nazivom amla, najviše koristi kao amla prah. Zovu ga i amalaki, a latinski Emblica officinalis. Danas ga svrstavaju među najlekovitije plodove iz prirode. U 100 g ovog voća nalazi se oko 600 mg C vitamina. I savremena medicina je otkrila amlu, pošto je urađeno mnogo studija, koje su utvrdile da štiti, čisti i podmlađuje telo.

Karakteristike

Amla voće raste na drveću u vlažnim šumama, a u Indiji ovo drvo smatraju svetim. To je zato što je ovo voće puno lekovitih sastojaka. Drvo naraste do 18 m u visinu. Plodovi su žutozeleni. Bere se u jesen. Plodovi su dosta kiseli, a posebno bogati C vitaminom. Sok od amle u istoj količini kao sok od narandže, sadrži mnogo više C vitamina, čak do 20 puta više. Indijski ogrozd voće se jede sveže ili se suši. Inače amla se teško može uzgajati na našem podneblju, zbog neodgovarajuće klime. Ipak, neki entuzijasti poseju amla seme, pa probaju da uzgoje biljku.

Gde kupiti cena i kako koristiti

Amla prah ili kapsule mogu se kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili naručiti preko neta.  Ovaj prah je zapravo dehidrirano voće amla drveta i predstavlja superhranu. Prah od amle se može uzimati oralno, tako što se razmuti u čaši vode i pije kao napitak. Oralno se uzimaju i amla kapsule. Amla prah se može koristiti i spolja kao maska za lice. Za amla prah cena je 1500 dinara za 300 grama.

Lekovita svojstva

Amla raspolaže sastojcima koji deluju kao antioksidansi, zatim protiv dijabetesa, protiv čira, protiv tumora, štite srce, deluju antibakterijski, čiste jetru i krv. Korisna je i protiv respiratornih bolesti. I naravno da se podsetimo, amla deluje perfektno na kosu i kožu glave, a o tome smo već pisali, pa možete pročitati ovde. Nije čudo što ova biljka ulazi u sastav brojnih kozmetičkih preparata, ali i suplemenata. Osim izuzetnih količina C vitamina, sadrži polifenole, tanine, flavonide, minerale, karoten itd.

Upalni procesi

Istraživanja koja su rađena, potvrdila su da amla biljka deluje na smanjenje upalnih procesa u organizmu. Neke studije su utvrdile da redovno uzimanje amla praha, na dnevnoj bazi, za 3 meseca može značajno smanjiti nivo CRP u krvnoj plazmi.

Dijabetes

Indijski ogrozd sadrži hrom, a on deluje terapeutski, kod ljudi koji su oboleli od šećerne bolesti. Amla predstavlja stimulator lučenja insulina, pa se time smanjuje nivo šećera u krvi, a to dijabetičarima može pomoći da drže bolest pod kontrolom. Posebno kod dijabetesa tipa 2 amla dobro dođe.

Probava

Amla je bogata vlaknima, što povoljno utiče na probavu. Podstiče lučenje želudčane kiseline. Reguliše varenje i redovno pražnjenje creva. Deluje aniulcerozno.

Za jetru i krv

Redovna upotreba amle čisti jetru i krv. Time se odlično detoksifikuje ceo organizam. Indijski ogrozd štiti jetru od negativnog delovanja lekova, koji je oštećuju. Tako da treba razmotriti mogućnost uporednog uzimanja amla praha, sa uzimanjem lekova, koji mogu oštetiti jetru.

Za pankreas ili gušteraču

Amla utiče na bolji rad pankreasa. Deluje lekovito kod pankreatitisa ili upale pankreasa. Naučnici iz Pitsburga su utvrdili da amla u kombinaciji sa još nekim sastojcima, poznate ajuvedarske mešavine triphala, može smanjiti rast kancera na pankreasu.

Sprečavanje nastanka karcinoma

Jedna studija rađena u Japanu otkrila je da ekstrakt amle sprečava rast ćelija tumora u telu. Amalaki voće jača imunitet. Bilo je još nekih primera gde su druge studije pokazale da amla ne samo da deluje preventivno, nego i smanjuje broj kancerogenih ćelija. Studije su rađene na miševima.

Zaštita srca

Veruje se kako je amla veoma dobar lek protiv srčanih oboljenja. Srce pravilno obavlja svoju funkciju kada se uzima amla. Tonovi srčanog mišića su pravilni i jaki.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!