Med od kadulje (žalfije)

kaduljaMed od kadulje ili žalfije je specifičan po mnogo čemu. Kao prvo ovaj med je redak, jer se manje proizvodi i nije uvek i svuda dostupan. Veoma je cenjen među proizvođačima, poznavaocima i potrošačima meda. Za med od kadulje cena je viša od neke prosečne cene meda. Med od žalfije ima poseban ukus i miris, a boja je tamnija zelena ili žuta. Pomalo je gorak. Ovaj med ima lekovita svojstva, koja se pre svega ispoljavaju na disajne organe, po čemu je žalfija i inače prepoznatljiva. Umiruje sluznicu grla i nosa i tako deluje protiv prehlade. Predstavlja pomoć za sluzokožu disajnih puteva, pa se lakše diše. Štiti grlo i pluća od infekcije. Pospešuje izbacivanje sekreta i sluzi iz bronhija, dušnika, jednjaka, čak i želuca. Uzima se i kod suvog kašlja. Med od kadulje ima antibakterijsko dejstvo, a osim toga pojačava imunitet. Ovaj med još čisti krv, reguliše apetit i deluje blago umirujuće. Može se uspešno koristiti i u kozmetici.

Kako se uzima med od žalfije

Najbolje je svako jutro natašte, uzeti po jednu kašičicu (koja nije metalna) meda. Može da se razmuti u vodi ili čaju. Čaj mora biti prohlađen, da se ne bi narušio sastav meda, pa time i lekovita svojstva. Svaki med ima različit sastav i lekovita svojstva u zavisnosti od koje je biljke dominantno dobijen. Tako je i med od žalfije poseban, a tako cenjen, da dobri poznavaoci meda za njega kažu da je med nad medovima.

Žalfija ili kadulja

Najkvalitetnija žalfija se uzgaja u oblasti Mediterana, duž cele jadranske obale. Jednostavno ovo područje joj klimatski posebno odgovara. Zato se i veoma kvalitetan med od kadulje dobija sa ostrva u jadranskom moru i priobalja Hrvatske, Crne Gore i iz Hercegovine. Žalfija vrlo dobro uspeva na kršu. Ima brojne nazive koji su tipični za određene oblasti. U Crnoj Gori ovu biljku zovu pelim, u istočnoj Srbiji džiger trava, u hrvatskom priomorju kuš.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!