Opadanje kose na pečate kod žena u trudnoći posle porođaja

opadanje koseOpadanje kose je tipično za muškarce, ali može se javiti i kod žena, koje po pravilu više pažnje posvećuju kosi. Kosa može opadati više u trudnoći ili posle porođaja, a posebno je traumatično opadanje kose na pečate. U većini slučajeva je moguće nešto uraditi da bi se zaustavilo opadanje kose, a retko kad da kosa počne ponovo da raste.

Zašto opada kosa na pečate

Opadanje kose ili ćelavljenje na pečate se uočava tako što su vidljivi okrugli pečati na glavi, odnosno polja gde kosa sasvim nedostaje. Zaista neprijatno saznanje. U medicini je ovo poznato kao Alopecia areata. Nije sasvim jasno zašto dolazi do opadanja kose na pečate, ali postoje mišljenja da ulogu ima genetski faktor, stres i ponajviše imunološki problemi. Zato se svrstava u autoimuna oboljenja, a često i povezuje sa vitiligom, kao i drugim autoimunim oboljenjima. Neki smatraju da je opadanje kose na pečate povezano sa upalnim procesima u organizmu ili gljivičnom infekcijom. Dešava se i kod dece i kod odraslih, ali češće se javlja kod maloletnih lica.
Simtomi su ustvari pojava tih belih površina, bez kose, na koži glave, na obrvama ili na bradi kod muškaraca. Postoje lakši i teži oblici bolesti. Kod lakših oblika kosa posle određenog vremena na tim mestima ponovo krene da raste, što svakako predstavlja olakšanje. Kod težih oblika u medicini se za lečenje koriste kortikosteroidi i drugi preparati.

Opadanje kose u trudnoći i nakon porođaja

Ne treba zaboraviti da su za opadanje kose zaslužni mnogi faktori. Sem toga kako se hranimo, odnosno kako hranimo kosu spolja i iznutra, dosta toga zavisi i od hormonskog disbalansa. Dakle hormonske promene mogu imati uticaja na opadanje kose. Tako recimo u trudnoći kada se javljaju hormonske promene, gotovo polovina žena ima pojačano opadanje kose. Moguće je i preterano mašćenje kose. U trudnoći je to opadanje još nekako i podnošljivo, međutim nakon porođaja to obično postaje još izraženije opadanje. Nakon neka 3 meseca sve se postepeno vraća u normalnu, a do godinu dana će kosa u većini slučajeva da zablista svojim punim sjajem.

Kako da kosa manje opada

Ako izuzmemo genetske predispozicije i oboljenja, dosta toga se može učiniti sa ishranom. Potrebno je unositi dovoljno vitamina i minerala da bi kosa bila lepa i gusta, a mi zadovoljni njom. U mnogim slučajevima gubitak kose se javlja upravo zbog nedostatka nekog vitamina u ishrani. Druga stvar je upotreba suviše agresivnih sredstava za pranje i farbanje kose, koja jednostavno oštećuju vlasište i sebum, prirodnu masnoću koja podmazuje kosu. Zato je vrlo važna, kao prvo ishrana, uz suplemente po potrebi i upotreba prirodnih sredstava za negu kose. Pre upotrebe suplemenata potreban je savet stručnjaka šta da uzmete. Za negu kose spolja preporučuju se mnoga biljna ulja, kao i kopriva za pranje, a luk i ricinusovo ulje za sprečavanje opadanja i eventualno ponovni rast kose.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!