Vitamin d u hrani manjak nedostatak

sunceVitamin D se teško može pronaći u hrani biljnog porekla. Manjak ili nedostatak vitamina D prouzrokuje rahitis i druge bolesti. Poznato je da organizam proizvodi vitamin D kada je izložen suncu. Dovoljno je nekoliko minuta dnevno biti izložen suncu, da bi se podmirile potrebe. Ali šta ćemo onda kad sunca nema? U toku godine je veliki broj oblačnih dana, sa kišom ili snegom, posebno u zimskom periodu. To može da potraje mesecima. Jasno je da moramo da potražimo vitamin D u hrani.

Zašto je važan vitamin D

Vitamin D je najpoznatiji po svojoj ulozi za zdravlje kostiju. Ovaj vitamin pomaže našem telu da usvaja kalcijum. Kad postoji nedostatak vitamina D, onda mi apsorbujemo vrlo malo kalcijuma, nedovoljno. Rezultat mogu biti slabe kosti, sklonije prelomima i bolestima. Istraživanja pokazuju da vitamin D ima svoju ulogu i kod mišića, te umanjuje rizik od raka debelog creva, prostate i dojke. Sem toga niže su stope srčanog i moždanog udara, artritisa, multipleskleroze i depresije, kod onih ljudi koji imaju dovoljno vitamina D. Vitamin D je posebno značajan za decu koja rastu i razvijaju se. Nedostatak može izazvati rahitis. Zato i lekari preporučuju dodatak ishrani u vidu D kapi ili AD kapi za decu.

Šta je rahitis?

Rahitis je bolest kostiju, koje se nepravilno formiraju, zbog nedovoljne mineralizacije. Nedovoljno kalcijuma u krvi, dovodi do hormonske reakcije. Rahitis se obično javlja zbog nedostatka vitamina D ili zbog poremećaja u metabolizmu.

Izvori D vitamina

Glavni izvor vitamina D za naše telo je sunce. Dakle, 10-15 minuta dnevno je sasvim dovoljno biti na suncu. Pogrešno bi bilo sunčati se po ceo dan, jer znamo da je preterano izlaganje suncu štetno zbog zračenja, a nema ni potrebe. Umereno, ali redovno izlaganje sunčevoj svetlosti je besplatan i pametan način da dopunite količine D vitamina. Kreme za sunčanje mogu da umanje ovaj efekat. Ali šta da radimo od oktobra do marta meseca kada sunca gotovo nema. Uzimanje vitamina D iz hrane je vrlo ograničeno, pošto je mali broj namirnica koje sadrže dovoljno ovog vitamina za čovekove potrebe.  Posebno ga malo ima u namirnicama biljnog porekla, pa vegani moraju da vode računa o tome. Kao najbolji izvor vitamina D iz biljaka navodi se ljuska kakaa. Da li to može biti u nekoj jestivoj formi? Alge su solidni izvori ovog vitamina. Može se koristiti sojino mleko ili bademovo mleko obogaćeno vitaminom D. Pečurke su odličan izvor. Vrlo interesantna, novija istraživanja pokazuju da pečurke izložene suncu postaju još bolji izvor D vitamina. Za one koji koriste namirnice životinjskog porekla u ishrani, treba da znaju da D vitamina ima u masnoj morskoj ribi, žumancetu jajeta, puteru, mleku itd.
Dobar savet bi bio da kada je lepo, sunčano vreme izađite u šetnju. Povedite decu ili kućne ljubimce. Sunce nam je svima potrebno. U zimskom periodu kada nema dovoljno sunca, treba deci davati vigantol, D3 ili AD kapi kao dopunu.
Preporuke za dnevni unos vitamina D su povećane sa 200 IU na 400-600 IU.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!