Brašno kore hleb čaj i jastuk od heljde

heljdaHeljda je neverovatno korisna biljka. Hleb od heljde, kao i heljdine kore prave se od njenog brašna, od ljuspica se prave jastuci, a od listova i stabljike čaj. U ishrani se koristi seme od koga se dobija brašno. To zrno je trouglastog oblika. Heljda se pretežno svrstava u žitarice, iako je po botanici zeljasta biljka. Semenke se sastoje iz dva dela. Unutrašnji deo je jestiv, a spoljašnja opna ili ljuspica se koristi za punjenje jastuka.

Heljda kao lek

Heljda je vrlo bogata mineralima. Sadrži veće količine kalijuma, fosfora i kalcijuma, a nešto manje natrijuma, magnezijuma i gvožđa. Heljda sadrži kvalitetne belančevine, pa je pogodna hrana za vegeterijance. Bogata je ugljenim hidratima, a siromašna masnoćama. Od vitamina se posebno izdvajaju B1, B2, vitamin E i vitamin P. Upotreba heljde u ishrani može da doprinese normalizaciji krvnog pritiska. Preporučljiva je u ishrani dece i odraslih osoba. Posebno se preporučuje rekonvalescentima, jer jača organizam i daje energiju. Unapređuje intelektualne sposobnosti, jer deluje na jačanje koncentracije i bolju memoriju. I sama biljka, stabljika i listovi, imaju svoju vrednost. Sadrži rutin, koji ima tu osobinu da može zaustaviti krvarenje. Tako su se nekad listovi koristili i spolja za zaustavljanje krvarenja.
U ishrani se koristi samo zrno ili samleveno u brašno. Heljda ne sarži gluten, ali sadrži druge proteine koji su slični. Neko može da bude i alegičan.

Brašno od heljde

Od semena heljde se pravi veoma hranjivo crno brašno. Ovo brašno se koristi za pravljenje hleba, palačinki, kolača i rezanaca, a poznate su i heljdine kore za pitu.
Može se praviti i kaša od heljde. U nekim zemljama je vrlo popularna, ali kod nas ne.

Čaj od heljde

Čaj se koristi kod bolesti proširenih vena i pucanja kapilara. Upotrebljava se kod lečenja arteroskleroze. Deluje pozitivno kod reume, dijabetesa i probavnih tegoba.

Jastuk od heljde

Ni ljuspice heljde se ne bacaju, nego se upotrebe za punjenje jastuka. Ljuspice heljde su vrlo pogonde za ovu namenu. Čiste su i bogate celulozom, vrlo prijatne u kontaktu sa glavom. Ljuspice sadrže silicijumsku kiselinu, koja sprečava razvoj mikroorganizama. Bez mirisa su i deluju antialergijski. Ovaj jastuk od heljde spada u vrlo cenjene, prirodne jastuke, koji omogućavaju zdrav san.

heljda u ishrani

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!