Indijski orah kalorije zdravlje proteini cena oraščić

kesu jabukaIndijski orah ustvari botanički gledano i nije pravi orah, to je semenka jedne vrste jabuka, koje rastu na drvetu latinskog naziva Anacardium occidentale. Bez obzira na to, ovo seme se naziva indijski orah, a široko je poznato i rasprostranjeno za konzumiranje u celom svetu. Za zdravlje je dobar, ako se pravilno dozira. Mnogima je omiljena grickalica ovaj indijski oraščić. Cena za indijski orah je slična kao cene orašastih plodova, možda nešto malo viša. Prvobitno se uzgajao i potiče iz Brazila, ali danas se dosta uzgaja u Indiji, Vijetnamu i Nigeriji. Plodovi rastu na zimzelenom drvetu, koje naraste oko 10 m u visinu. Nove patuljaste sorte su nešto niže, ali daju bolje prinose. Biljka je osetljiva na mrazeve, tako da uspeva u tropskim predelima. Indijski orah je seme koje se nalazi na dnu indijske jabuke, poznate kao kešu jabuka.

Kalorije i nutritivna vrednost

Pitate se da li je indijski orah dobar za zdravlje. Jeste zdrava grickalica, ali treba voditi računa o količinama koje jedemo. Ima indijski orah kalorije i to 560 na 100 grama. Sadrži najviše masnoća (oko 43% od kojih su istina zasićene u manjini), a tu su u indijskom orahu i proteini (oko 18%), ugljeni hidrati, dijetetska vlakna, vitamini i minerali. Indijski orah je bogat izvor bakra, magnezijuma, mangana i fosfora. Nije zanemarljiv sadržaj gvožđa, cinka, selena i kalijuma. Od vitamina je naviše zastupljen tiamin, B6 i K vitamin.

Kako se jedu indijski orasi

Jedu se najčešće sami, kao zdrave grickalice. Ali neki ljudi preteruju, jer su čuli da je indijski orah afrodizijak. To je tačno, međutim ne valja jesti veće količine indijskih oraha odjednom. Bolje ih je redovno, a vrlo umereno konzumirati. 100 grama indijskih oraha nedeljno je sasvim dovoljno. Osim ovako samostalno indijski orah se koristi u mnogim receptima (posebno u indijskoj i južnoameričkoj kuhinji), zatim kao namaz ili puter od indijskog oraha i ulje od indijskog oraha. Ljuske od indijskog oraha su otrovne i zato se nikad ne pradaje u ljusci, kao kikiriki. Inače prodaje se indijski orah sirovi i pečeni.

Lekovita svojstva indijskog oraha

Indijski orah je koristan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, pod uslovom da se pravilno dozira. To je zato što sadrži oko 2/3 nezasićenih masnih kiselina. Tu dominira oleinska kiselina, koja povoljno utiče na rad srca. Veruje se da ovakav sastav masnoća u indijskom oraščiću, povoljno utiče i na holesterol, trigliceride i dijabetes. Kada se drži dijeta, preporučuje se umereno konzumiranje indijskog oraščića, jer daje energiju i zasiti, ima dijetetska vlakna, a nema holesterola. Indijski orah je u obliku bubrega. Da li zato ili ko zna zbog čega, kažu da leči bubrežne kamence.

Alergija na indijske orahe

Smatra se da jedan procenat ljudi, to je oko 5 %, ne podnosi indijske orahe. Kod njih se javlja alergijska reakcija, posebno ako konzumiraju sveže indijske oraščiće. U slučaju alergije odmah se treba obratiti lekaru.

indijski orasi

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!