Tvrd kao orah

orah
Orah je listopadno drvo. Orahovina spada u drvo odličnog kvaliteta, pa se koristi u proizvodnji nameštaja i predmeta od drveta.Stablo se odlikuje sporim rastom, pa je potrebno više godina da bi počelo da radja plodove i daje očekivane prinose. Orah plod je jezgrasto voće. Jezgro je dobro zaštićeno tvrdom ljuskom. Zato se u narodu i kaže, tvrd kao orah. Dok je na drvetu ima i zelenu opnu preko ljuske. Plodovi su zreli u jesen, kad počnu i sami da opadaju. Čiste se razbijanjem ljuske i odvajanjem ukusnog jezgra, tj. jestivog dela oraha. Potrebno je neko vreme da se osuše.Orasi se mogu grickati, a nezaobilazan su sastojak torti i kolača.

Nutritivna vrednost oraha

Orah sadrži omega 3 masne kiseline, vitmine i minerale koji jačaju organizam i štite ga od oboljenja. Orah je dosta kalorično voće, pa ga neki ne jedu iz tog razloga. Orah je dobar antioksidans. U nezrelim plodovima ima dosta vitamina c, kao i u listovima. Nedozreli plodovi se koriste za razne preparate, a listovi za pripremu čaja.

Lekovitost oraha

Čaj od mladog lišća oraha se koristi za krvnu sliku, bolje varenje i jačanje želudca, čireve i rane, jačanje imuniteta i prestanak krvarenja desni. Čaj je dobar i za umivanje, jer deluje protiv bubuljica. Koristi se i kod prekomernog znojenja nogu.
Orasi jačaju polnu moć. Orasi i med su dobro poznat afrodizijak u narodnoj medicini.
Mladi orah je dobar izvor joda i zbog toga je jedan od važnih prirodnih lekova za štitnu žlezdu. Od mladih oraha i rakije se pravi liker, a mogu se mešati sa medom.

Čaj od mladih listova oraha

Punu kašiku seckanog orahovog lista, prelijte sa 2 šolje vrele vode i ostavite da odstoji 2 sata. Posle toga procedite i pijte po 1 kašiku 3 puta dnevno pre obroka.

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Tvrd kao orah“

  1. „Mladi orah je dobar izvor joda i zbog toga je jedan od važnih prirodnih lekova za štitnu žlezdu“ – molim objašnjenje, ako su vršena istraživanja i ako je poznato. Štitna žljezda može da radi ubrzano, tireotoksikoza, a može i usporeno, pa me zanima na koju vrstu bolesti se ovaj savet odnosi. Sa štitnom žljezdom treba oprezno postupati a navod je prilično uopšten. Hvala!

  2. Poznato je da nedostatak joda dovodi do problema u radu štitne žlezde. To se manifestuje smanjenim radom štitne žlezde. Mogu se javiti gušavost, umor, slabost mišića, bezvoljnost, gojaznost, zimogrožljivost. Orah navodimo kao jedan od malobrojnih prirodnih izvora joda. Mislim da je sve jasno

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!