Ketoni maline za mršavljenje iskustva cena i nuspojave

malineKetoni maline su danas među najpopularnijim dodacima, koji bi trebalo da pomognu za topljenje masnih naslaga i smanjenje apetita. Onda je sasvim jasno da se ketoni maline za mršavljenje kao preparat koriste i to tablete ili kapsule. Kakva su iskustva, da li su prirodni i zdravi, kolika je cena i postoje li neke nuspojave? Za nas su ovi produkti relativno novi, mada su duže u upotrebi u svetu bodibildinga, jer su primećeni efekati u smanjenju telesnih masti, zatezanju mišića i čvrstini tela. Ketoni maline se koriste i u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Šta su ketoni maline?

Čisti ketoni maline su ustvari potpuno prirodne supstance iz voća, koje daju malinama onu prepoznatljivu aromu. Istorija upotrebe u kozmetici i prehrambenoj industriji je duga. Koriste se za parfeme i kao prehrambeni aditiv, radi voćnog mirisa. Većina ljudi je ove ketone maline već probala u malim količinama, da li direktno iz ploda ili kao aromu, a tek u novije vreme oni su počeli da se koriste u svrhu mršavljenja. Osim u malinama ovi sastojci se u manjoj meri nalaze još u kupinama i brusnicama.

Da li su ketoni maline prirodni ili veštački?

Ono što treba znati, a što je veoma značajno, to je da se vrlo malo čistog prirodnog malina ketona dobija ekstrakcijom iz maline. Možda svega oko 2 mg ketona maline, na 1 kg malina. Pošto je izvor ketona maline veoma mali, kao takav prirodan je veoma skup. Keton maline je jedan od najskupljih prirodnih sastojaka, koji se koriste u prehrambenoj industriji.
Veštački keton maline je znatno jeftiniji i može se dobiti u hemijskom procesu. Pitanje je da li su ketoni maline za mršavljenje stvarno prirodni, pa čak i kad se kao takvi reklamiraju? Obzirom da je izuzetno visoka cena prirodnog ketona maline, možemo s pravom sumnjati, ili da se radi o veštačkom ketonu maline, ili da je prirodni pomešan sa nekim jeftinijim sastojcima.

Da li su ketoni maline zdravi i bezbedni?

Vrlo malo ima informacija o tome da li su ketoni maline zdravi i bezbedni za upotrebu, naročito ako se dugoročno koriste. Neke ozbiljnije nuspojave nisu ispitane ili uočene. Sadrže supstancu koja je slična kao stimulans sinefrin, pa postoji zabrinutost, da bi mogla izazvati probleme srčane i reproduktivne prirode. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je 1965. godine priznala ketone maline kao bezbedne za upotrebu u malim količinama, kao aditiva u hrani.

Kakva su iskustva

Iskustva korisnika, kao i uvek, oprečna. Dok jedni tvrde da su im ketoni maline pomogli da smršaju, drugi su razočarani kao i sa većinom drugih preparata za mršavljenje. Činjenica je da je gojaznost danas, jedan od globalnih zdravstvenih problema, koji podstiče još i druge zdravstvene tegobe, pa i nezadovoljstvo zbog fizičkog izgleda. Zato su gojazne osobe u stalnoj potrazi za načinom kako da smršaju.
Ketoni maline za mršavljenje se prodaju na tržištu, iako nema kliničkih dokaza da su efikasni za mršavljenje.
Zašto onda da ne jedmo maline u većim količinama umesto tableta za mršavljenje? To nije tako loša ideja, samo trebalo bi pojesti izuzetno mnogo malina da bi dobili odgovarajuću količinu ketona maline, pod uslovom da ti ketoni zaista imaju efekta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!