Đumbir kao lek recepti

djumbir_malaĐumbir se danas upotrebljava kao hrana i kao lek širom sveta, a mnogi recepti se ne mogu zamisliti bez đumbira kao začina. Đumbir se zbog svojih prednosti i specifičnosti raširio iz Azije po celom svetu. U prirodi biljka raste do 3 m, kao višegodišnja trska. U ishrani se koristi koren đumbira. Koren đumbira je sočni, mesnati koren, prijatnog mirisa, kada se zaseče. Đumbir se koristi na razne načine u ishrani, a pripisuju mu se moćna isceliteljska svojstva. Prodaje se suvi đumbir u prahu i tako ga je najlakše upotrebiti kao začin i dodati jelima. Od đumbira se u svetu prave i razni recepti, napitci, sokovi i pivo koji povoljno deluju na digestivni trakt. U slučaju problema sa stomakom se preporučuju. Ipak ako razmišljamo o hrani kao o leku, bolje je iskoristiti namirnicu kao što je đumbir u svom izvornom obliku, nego se osloniti na industrijske proizvode.

Đumbir ima moć da podrži vaše telo na mnogo načina

– može se koristiti kao imunostimulans za jačanje imuniteta, jer ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva, a time i efikasnost protiv prehlade i gripa
– pojačava cirkulaciju i pročišćava disajne puteve, kao prirodni antihistaminik olakšava disanje i kod alergija
– đumbir ublažava digestivne probleme, ublažava mučninu (jutarnja mučnina, mučnina od hemoterapije…), povoljno deluje na varenje hrane i apetit
– smanjuje hronični premor i zamor prilikom vežbanja, sprečava zgrušavanje krvi i deluje na migrenu
– lokalna spoljna primena se koristi u slučaju plikova, opekotina, gljivica

Đumbir i med za jačanje imuniteta

1 koren đumbira
½ kg meda

Recept za đumbir i med je prilično jednostavan. Ogulite koren đumbira, pa ga izdendate ili ga iseckate na kriške pa ubacite u secka i usitnite. Pomešajte đumbir sa medom i uzimajte jednu kašičicu dnevno dok ne potrošite teglu, a onda napravite pauzu.
Zdrav razum nam govori da ovo, zbog prisustva meda, ne može biti korisno kao sredstvo za mršavljenje ili kao lek protiv raka, ali za podizanje imuniteta svakako da.

Osvežavajući napitak sa đumbirom

1/3 čaše meda
1 ceđeni limun
rendani koren đumbira veličine 3 cm
3 čaše kisele vode

Mutite rendani đumbir, limunov sok i med. Dodajte kiselu vodu i sve izmešajte. Dobijate penušavi osvežavajući napitak.

Đumbir čaj

Već smo pisali kako da napravite đumbir čaj, pa to možete pročitati ovde

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Đumbir kao lek recepti“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!