Bagremov med lekovita svojstva i karakteristike

med od bagremaBagremov med je veoma poštovan kod nas, a ima i izuzetna lekovita svojstva. Postoje mišljenja da bagremov med i dijabetes mogu zajedno, uz pravilno doziranje. Med od bagrema se dobija tako što pčele sakupljaju nektar iz cvetova bagremovog drveta u sezoni cvetanja i prerade ga u med. Cvetanje bagrema ne traje dugo i kod nas je to maj mesec.

Karakteristike bagremovog meda

Teško je reći koji je najbolji med na svetu, ali prirodni bagremov med je svakako jedan od kandidata. Ovaj med je omiljen, zato što je blag, prijatno sladak, sa cvetnim mirisom i vrlo ukusan. Zbog svojih osobina važi za jednu od najpopularnijih vrsta meda. Pravi bagremov med, ako nema i drugih cvetnih izvora, treba da je svetao i providan, gotovo kao staklo, žute boje do svetlije zelene. Ovaj med je idealan kao zaslađivač za pića, jer zasladi, ali ne promeni ukus pića. Stoga se može koristiti za čaj, kafu, limunadu i sl. Bagremov med sporije kristališe zbog visokog udela fruktoze, a to znači da će ostati tečan med u dužem vremenskom periodu. I to je jedan od razloga što ga ljudi više vole. Pošto je svetao i providan, saće u tegli meda se vidi spolja, pa to izgleda onako atraktivno za prodaju.

Lekovitost bagremovog meda

Bagremov med uprkos tome što je sladak (ima nizak nivo saharoze, a visok nivo fruktoze), preporučuju ga dijabetičarima u ograničenim količinama. Ako ste dijabetičar, vi se posavetujte sa svojim lekarom oko mogućnosti upotrebe i doziranju, ovog pomoćnog lekovitog sredstva. Med od bagrema otvara apetit, podržava rad želuca i creva, čisti jetru, koristan je i za respiratorne organe zbog antibakterijskih svojstava. Može se preporučiti deci i rekovalescentima. Med od bagrema ima umirujuće dejstvo, pa se uzima i protiv stresa i nesanice.

Kako se uzima bagremov med

Zahvata se kašikom koja nije metalna, kao i druge vrste meda. Sipa se u prohlađen čaj od kamilice, pa se time pojačava lekovito dejstvo i meda i čaja. Neko voli da zasladi čaj ili kafu sa bagremovim medom umesto da koristi šećer ili veštačke zaslađivače. To je pametan izbor. Može se uzimati i bagremov med sa vodom ujutro, po jedna mala kašika. Mešavina bagremov med i cimet je po nekim izvorima dobar izbor za dijabetičare. Deca uglavnom obožavaju da im se namaže bagremov med na hleb, a još je lepše kad je između hleba i meda, maslac. Bagremov med za lice je blag, a primenjuju ga pobornici prirodne kozmetike, za čišćenje lica od akni.

bagrem

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!