Sok od bagrema recept

bagrem listSok od cvetova bagrema je moguće napraviti u toku sezone cvetanja bagrema, a to je maj mesec. Recept za ovo osvežavajuće piće je vrlo sličan receptu za dobro nam poznat i možda još popularniji sok od zove. Eto prilike da se napravi i proba još jedan pristupačan proizvod koji nam priroda daruje. Ono što nam je potrebno je bagrem u cvetu, malo vremena i dobra volja.

Bagrem drvo

Bagrem je listopadno drvo. Nije ga teško prepoznati u prirodi. Drvo je čvrsto sa jakim korenom, a kora gruba sa brazdama. Može da poraste 20 i više metara u visinu. Mladi izdanci su kao šibe, svetlije boje i trnoviti. Bagrem ima opasno trnje, pa treba biti oprezan. Listovi su neparni , uski, zeleni. Cvetovi su beli i grupisani u cvasti. Bagrem cveta uglavnom u maju, ali može i u aprilu ili junu, što će zavisiti od vremenskih uslova i spoljašnje temperature. Cvetovi veoma prijatno mirišu i medonosni su. Najpoznatiji proizvod od bagrema je bagremov med. Bagrem u pčelarstvu ima posebno mesto i značaj. Cvetovi bagrema se koriste u ishrani, u salatama i jelima, za sok i sirup. Osim cvetova, ostali delovi bagrema su otrovni i ne treba ih koristiti u ishrani. Bagrem ima i plod, a to je mahuna smeđe boje. Koristi se bagrem kao drvo u građevinarstvu, ali i kao kvalitetno drvo za ogrev.

Kako napraviti sok od bagrema

Nabrati cvetove bagrema i stavljati ih u već pripremljenu teglu ili više tegli. Pregledajte cvetove da nema insekata. Kada su tegle napunjene cvetovima, nalijte ih do vrha izvorskom vodom. Sada dobro operite limun sa korom i iseckajte na kriške. U svaku teglu ubacite kriške od 1 limuna. Mirisi bagremovog cveća i aroma limuna će se lepo sjediniti. Zatvorite tegle i držite u hladu do 24 sata. Povremeno promućkajte. Kad dođe vreme procedite sok i sipajte u čaše. U svaku čašu dodajte kašičicu bagremovog meda da zasladite piće. Ovaj sok ne treba čuvati nego popiti isti dan. U toku sezone kada cveta bagrem može se više puta napraviti, jer je priprema zaista jednostavna. Dakako postoji i sirup od bagrema, gde se dodaje puno šećera, te mislimo da je ovaj sok bolje rešenje.

bagrem cvet

Share Button
loading...

Ostavite odgovor