Konopljino ulje lekovitost za lice cena

konopljaKonopljino ulje odlikuje zavidna lekovitost, pa je našlo široku primenu, za lice, kožu, kosu, holesterol i niz drugih zdravstvenih i kozmetičkih razloga. Cena ulja industrijske konoplje se ne razlikuje mnogo od kvalitetnih ulja sličnog dejstva, pa je uglavnom dostupno. Birajte nerafinisano hladno presovano, ceđeno ulje od semena konoplje, jer ono je kao lek. Ovakvo konopljino ulje, koje se dobija mehaničkim ceđenjem semena, treba da bude svetlije ili tamnije zelene boje i da vas svojim ukusom podseti na orašasto voće. Rafinisano konopljino ulje je drugačije boje, gotovo bezbojno i koristi se za drugu namenu. Ono se upotrebljava za kozmetičke preparate, sapune, kao biogorivo, boja i mazivo.

Nedoumice oko konopljinog ulja

Ovde se radi o ulju od industrijske konoplje, a ne o ulju indijske konoplje (marihuane). Kod nas je dozvoljena proizvodnja i promet ulja od industrijske konoplje, ali ne od marihuane. Razlika između industrijske i indijske konoplje je u tome što je industrijska konoplja viša biljka i ima znatno manji % psihoaktivne supstance THC. U nekim zemljama je marihuana legalizovana, a negde se samo sme koristiti u medicinske svrhe. Postoje naznake da će se i kod nas dozvoliti upotreba marihuane u medicinske svrhe.

Lekovitost ulja od konoplje

Prilikom proizvodnje ovog kvalitetnog hladno ceđenog nerafinisanog konopljinog ulja mora se obratiti pažnja da se u procesu proizvodnje očuvaju svi kvalitetni sastojci, jer su oni uslov da ovo ulje bude blagotvorno i lekovito. Ovo ulje je bogato sa omega 3, omega 6 i omega 9 masnim kiselinama. Taj odnos je upravo idealan i baš onakav kakav odgovara ljudskom organizmu. Ovakvo konopljino ulje sadrži gotovo 90% nezasićenih masnih kiselina. Stoga se smatra idealnim uljem za one sa povišenim holesterolom i trigliceridima. Preventivno deluje protiv zakrčenja krvnih sudova, srčanog i moždanog udara. Jedna kašika konopljinog ulja dnevno zadovoljava čovekove potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Može se koristiti u ishrani u kontinuitetu, odnosno svakodnevno. Konopljino ulje nije pogodno za prženje i ne treba ga termički obrađivati. Najbolje ga je dodavati salatama i jelima u svežem stanju.
Ulje od konoplje se koristi i za spoljašnju upotrebu. Mnogi ga koriste za čišćenje lica i kože od promena. Konopljino ulje se pokazalo efikasno u ublažavanju promene na koži poznate kao ekcem. Smatra se da se upotrebom ovog ulja koža lica i tela održava elastičnom, te su godine na njoj manje uočljive. Konopljino ulje nanosi se na vlažnu kožu, a na kosu se nanosi jedan sat pre pranja.

Čuvanje ulja od konoplje

Ulje od konoplje se čuva u tamnijim flašama, zaštićeno od svetlosti i izvora toplote. Znači treba ga čuvati na tamnom i hladnom mestu. Kada se flašica ulja otvori, najbolje je da se čuva u frižideru i na taj način je konopljino ulje upotrebljivo više meseci.

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja kod nas se danas gaji minimalno, jer se često povezuje sa marihuanom. Naime dozvoljeni sadržaj psihoaktivne supstance THC mora biti manji od 0,3%, a u industrijskoj konoplji nekad može da prelazi ovaj procenat, pa to znači da se krši zakon. Postoji pravilnik o gajenju industrijske konoplje. Nekada su se kod nas gajile značajne količine industrijske konoplje. Danas se u svetu osim za proizvodnju ulja koristi za proizvodnju kudelje, užadi, kao stočna hrana, za grijanje, kao biogorivo. Iako je gajenje industrijske konoplje isplativo stručnjaci smatraju da je zbog zakonske regulative kod nas gotovo nemoguće.

Podela konoplje

1. Konoplja za dobijanje vlakna – koristi se kao sirovina u tekstilnoj, papirnoj, građevinskoj industriji za dobijanje vlakna
2. Konoplja za dobijanje zrna – uzgaja se radi proizvodnje zrna, koje se koristi za dobijanje ulja i kao hrana za ptice
3. Indijska konoplja (marihuana) – koristi se za dobijanje droge. U malom broju zemalja je dozvoljena upotreba, a u više zemalja je dozvoljena samo medicinska upotreba. Sadržaj psihoaktivne supstance THC u indijskoj konoplji je 30 puta veći nego u industrijskoj konoplji.
4. Semenska konoplja – uzgaja se radi proizvodnja semena za reprodukovanje
5. Divlja konoplja – raste u divljini kao korovska biljka
6. Ukrasna konoplja – koristi se kao ukrasna biljka

konopljino ulje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!