Švedska grančica

svedska grancicaŠvedska grančica je gorki tonik napravljen od lekovitih biljaka i alkohola. Još je poznat pod nazivom švedska gorčica ili šveden bitter (Schweden Bitter). Recept za ovaj eliksir je osmislio Paracelsus. To je naučnik švajcarskog porekla, koji je živeo u 16. veku. Njegovu recepturu je pronašao i usavršio Dr Samst u 18. veku, te je alkoholnom ekstraktu, tinkturi ove biljne mešavine dao poznati naziv šveden biter. Dr Samst je proučavao delovanje šveden bitera i utvrdio da pomaže kod 46 različitih stanja organizma. Napravio je i rukopis u kome se detaljno opisuje na šta deluje švedska grančica. Dr Samst je koristio švedsku grančicu i živeo je 104. godine. Nije umro prirodnom smrću, već je pao sa konja. Međutim šveden biter postaje široko prihvaćen, zbog austrijske travarke Marije Treben. Ona je izdala knjigu koja se prodala u velikom broju primeraka, što je bila svojevrsna reklama za ovaj izuzetan proizvod. U knjizi se opisuje delovanje i izlečenje upotrebom šveden bitera. U knjizi Zdravlje iz Božje apoteke je objavljen i rukopis Dr Samsta.
Tako se na neki način ovaj recept prenosi i usavršava kroz vekove.

Knjigu Marije Treben i prepis starog rukopisa Dr Samsta možete pogledati ovde

Švedska grančica se preporučuje za

Danas se švedska grančica preporučuje za bolje varenje, za otklanjanje osećaja umora i vraćanje životne energije. Smatra se da je šveden biter eliksir za dug i zdrav život. Dobro deluje na mnoge zdravstvene probleme. Švedska grančica je dobra za bubrege i jetru. Pomaže kod glavobolje i pojačava cirkulaciju. Poboljšava raspoloženje. Deluje na rane i ožiljke, kod ujeda insekta i sl. Švedska grančica je korisna kod niza bolesti, te se veruje da dovodi organizam u ravnotežu i omogućava dugovečnost. Koristi se i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu, prema uputstvu. Šveden biter se pije razblažen sa vodom, čajem i sl. Spolja se nakapa tinktura ili se koristi u vidu obloga.

Recept za mali šveden biter

Orginalan recept za švedsku grančicu sadrži preko 20 biljaka, ali recept za mali šveden biter iz knjige Marije Treben u koji ide 11 biljaka je pojednostavljen i daje odlične rezultate.

Sastojci

10 gr aloe (Aloe ferox) ili korena lincure ili praha pelina
5 gr mire (Commifora molmol)
0,2 gr šafrana (Crocus sativus)
10 gr lista sene (Cassia angustifolia)
10 gr kamfora (Cinnamomum camphora) samo prirodnog
10 gr korena rabarbare (Rheum palmatan)
10 gr kurkume (isijota) (Curcuma zedoaria)
10 gr mane (Fraxinus Ornus)
10 gr terijak venecijana (Pimpinella saxifraga)
5 gr korena kravljaka (Carlina acaulis)
10 gr korena anđelike (Angelica archangelica)

Priprema

Biljke staviti u flašu od 2 litra i preliti sa 1,5 litar kvalitetne rakije sa 40% alkohola. Ostaviti 2 nedelje na toplom mestu. Flašu treba dobro promućkati svaki dan. Isto tako pre nego što se procedi sadržaj, kao i pre svake upotrebe, neophodno je promućkati. Treba napuniti male flašice, dobro zatvoriti i ostaviti na hladno mesto. Što duže stoji to je više lekovito.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!