Povišen prolaktin hormon i kako smanjiti prolaktin

struktura prolaktinaProlaktin hormon luči žlezda hipofiza. Otkrio ga je kanadski endokrinolog Henri Friesen. Prolaktin je hormon koji stimuliše laktaciju kod žena. Povišen prolaktin mogu imati i žene i muškarci, a stručnom medicinskom terminologijom ovaj poremećaj se naziva hiperprolaktinemija. Povišen nivo prolaktina nije bezazlena i normalna pojava (osim u trudnoći), jer može uticati na neplodnost i impotenciju. Mogući su i drugi manje ili više ozbiljni simptomi. Visoki nivoi prolaktina mogu biti povezani sa razvojem tumora na hipofizi. Zbog svega ovoga, mnogi se pitaju kako smanjiti prolaktin prirodnim putem.

Prolaktin i neplodnost

U slučaju da imate problem da zatrudnite, iako pokušavate, trebalo bi proveriti koliki je prolaktin. Jedan od razloga neplodnosti može biti upravo povišen prolaktin. Žene koje imaju povišen prolaktin, traže način kako smanjiti prolaktin, da bi mogle da zatrudne. Povećan prolaktin ometa ovulaciju. Najstaje hormonski disbalans, jer visok prolaktin izaziva nizak progesteron hormon. Moguće su neredovne menstruacije i kao rezultat svega neplodnost. Međutim, kada se nivo prolaktina normalizuje, to omogućava da se ovulacija desi. Važno je da se ostvari hormonski balans, jer to povećava šanse da ostanete u drugom stanju.
Uloga prolaktina kod muškaraca nije sasvim poznata, ali povišen prolaktin kod muškaraca može izazvati impotenciju i blago uvećanje grudi.

Povišen prolaktin simptomi

– neplodnost
– impotencija
– odsustvo seksualne želje
– hormonski disbalans
– neredovne menstruacije
– anovulacija
– vaginalna suvoća i bolan odnos
– lučenje majčinog mleka koje nema veze za dojenjem (galaktoreja)

Kako se dijagnostikuje povišen prolaktin

Nivo prolaktina se utvrđuje iz uzorka krvi. Pacijenti se najčešće upućuju na ispitivanje prolaktina, zbog neplodnosti, poremećaja menstrualnog ciklusa, impotencije i galaktoreje. Priprema pacijenta za uzimanje uzorka krvi radi analize prolaktina je jednostavna. Pacijent treba da je odmoran i relaksiran, budan 2 sata pre vađenja krvi i bez vežbanja. Savetuje se mirovanje 20 minuta neposredno pre vađenja krvi, bez stresa i napetosti. Ovaj hormon je vrlo osetljiv na stres. Ne jede se ništa 10 sati pre vađenja krvi, a sme se uzimati voda. Izbegavati stimulaciju grudi. Ako se uzimaju neki lekovi to treba prijaviti, jer pojedini lekovi isto mogu uticati na povišen prolaktin.

Kako se leči povišen prolaktin

Postoje lekovi koji će smanjiti prolaktin, kao što je bromergon, ali postoji i niz neželjenih efekata. Zato se treba konsultovati sa lekarima. Imamo na raspolaganju i prirodan lek za povišen prolaktin, a to je biljka konopljika. Upotreba ovih lekova ili prirodnih lekova će verovatno omogućiti plodnost i začeće.
Bromergon deluje brže, ali izaziva nuspojave. Prestankom upotrebe prolaktin se obično vrlo brzo vraća na stari nivo. Konopljika se koristi i više meseci da bi ispoljila dejstvo, obično nema takve nuspojave i može se koristiti duži period. Drži prolaktin pod kontrolom, te stvara hormonsku ravnotežu.
Lečenje povišenog prolaktina je važno radi vraćanja polne funkcije, sprečavanja nastanka osteoporoze i razvoja tumora.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!