Voda od kuvanog krompira i ljuske za šta se koriste upotreba

Poznato je da sok od krompira ima određene zdravstvene prednosti, a da li znate za šta se koristi voda od kuvanog krompira? Ima mnogo stvari za koje možete upotrebiti krompirovu vodu, čak i ljuske krompira imaju svoju ulogu. Saznajte u nastavku i kako se kuva krompir ispravno.

Ljuska krompira za kosu

Ljuska od krompira može biti odličan prirodni lek za jačanje i hranjenje kose. Ljuska krompira za sedu kosu ili plavu, se koristi kada želimo da je potamnimo, zato što ima tendenciju da zatamni kosu. Zato neki ljudi kažu da je ljuska krompira za farbanje kose dobra. Pa možda i najbolje prirodno sredstvo za sedu kosu. U današnje vreme kozmetička industrija nudi pregršt proizvoda za negovanje kose. Mnogi od njih su zaista dobri, ali ipak u nekim slučajevima nisu toliko delotvorni, kako mi to očekujemo. I onda ne preostaje ništa drugo, nego da se okrenemo prirodnim lekovima, koje obično imamo pri ruci, a koji stimulišu rast, jačaju i neguju kosu, te čine da izgleda lepo. Godinama unazad voda od krompira se koristi za zdravu i jaku kosu. Jednostavno rešenje, koje vašoj kosi može dati sjaj, tokom vremena ojačati koren kose i potamniti je. Ljuska krompira, to dobro znamo, uglavnom završi u smeću i za nas je beskorisna. Ali u njoj se nalaze hranjivi sastojci, koji su korisni za kosu.

Kako se kuva krompir

Nema nikakav poseban recept. Jednostavno treba skuvati ljuske krompira u vodi i tu vodu koristiti za kosu. Ali zašto bi kuvali samu ljusku, najbolje je skuvati krompir u ljusci. Postavlja se pitanje i kako se kuva krompir za jelo najbolje? Dobro se opere, a onda se kuva tako u ljusci. Tako se najbolje sačuvaju sastojci u krompiru za jelo. Pošto proključa, kuva se još oko 30 minuta. Zatim se voda od krompira sačuva, a prohlađen krompir se oljušti za jelo.

Kako se stavlja voda od krompira na kosu

Kao prvo treba oprati kosu, kao i obično, a zatim se za završno ispiranje kose koristi voda od krompira. Ovaj tretman kose se primenjuje 2-3 puta nedeljno, da bi kroz neko vreme primetili zdraviju kosu. Da bi utvrdili koliko je ovaj tretman dobar za vas, potrebno ga je primenjivati nekoliko nedelja. Najbolje u svemu je što nisu zabeleženi nikakvi neželjeni efekti.

Voda od krompira u receptima

Voda od krompira se koristi u mnogim receptima. Na primer, upotrebljava se za hleb od krompira. Dodavanje krompirove vode u testo za hleb, omogućava lepu teksturu i poboljšan ukus. Samo ova krompirova voda se za recepte koristi tako što se krompir u ovom slučaju kuva bez ljuske. Dodaje se supama i čorbama. Krompirov skrob je u određenom smislu veoma sličan mleku ili vodi pomešanoj sa brašnom.  Koristi se kao sredstvo za zgušnjavanje jela.

Krompirova voda kao đubrivo

Voda od krompira kao đubrivo je odlična. Biljkama u zatvorenom prostoru je neophodna hrana, posebno zimi, kada sunčeve svetlosti ima manje, nego u drugim periodima godine. Biljke vole skrob, a skrob iz krompira je dobar način da im ga damo. Krompirova skrobna voda, pomaže oslobađanje biljnih nutritijenata u zemljištu, pa je ovo odlična prihrana. Ono na šta treba obratiti pažnju, je da se ne koristi slana krompirova voda, jer ona može naneti štetu biljkama. Ne koristite vrelu vodu, jer bi i to moglo naneti štetu biljkama. Ohlađena krompirova voda se može koristiti, tako što se zalivaju biljke, ali ona nije zamena za đubrivo kojim inače treba prihranjivati biljke. Pomešajte krompirovu vodu i vodu za zalivanje i zalivajte. Voda od krompira se može koristiti za biljke unutra i spolja.

Krompirova voda u ishrani životinja

Voda od kuvanog krompira, pa i ljuske se mogu koristiti u ishrani domaćih životinja. Na primer, daju se svinjama. Ako vam ne treba voda od krompira možete je dati životinjama. Ako imate psa ili mačku, njihovu hranu možete preliti sa vodom od kuvanog krompira.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!