Kako napraviti ulje od belog luka i za šta se koristi

Maslinovo ulje i beli luk se koriste u kulinarske i medicinske svrhe kao lek. Vekovima unazad, pre dolaska savremene medicine, naši preci su se oslanjali na neka čuda iz prirode da bi ostali zdravi. Beli luk je sigurno jedno od tih čuda i najpopularnijih tradicionalnih lekova, koji je poznat po svojim fantastičnim sposobnostima, da se bori protiv raznih stanja i bolesti. Sigurno ste već mnogo pročitali i saznali o delovanju belog luka. A da li ste čuli za ulje od belog luka? Osim toga što beli luk u ulju ima bogatu kulinarsku upotrebu, on ispoljava antivirusne, antibakterijske i antigljivične osobine širokog dejstva, a one ga čine poželjnim prirodnim lekom.

Ulje od belog luka priprema

Neki vole miris belog luka, ali većina ga ne voli. Kada se koristi na ovaj način, ipak se znatno manje taj neprijatan miris oseti. Od sastojaka su potrebni glavica belog luka i šolja biljnog ulja, a najbolje je da to bude ekstra devičansko maslinovo ulje. Glavicu belog luka rasformirati, oljuštiti čenove i iseći ili ne. Neko voli da ih koristi cele. Staviti u malu šerpu beli luk i naliti šolju maslinovog ulja. Zagrevati do ključanja. Skinuti sa izvora toplote i ostaviti da se hladi 1 h. Koristiti odmah ili čuvati u sterilsanoj teglici.

Kulinarska upotreba

Maslinovo ulje i beli luk u kulinarstvu koristi se kao marinada, preliv za salate, a može biti i zdrav namaz na hleb.

Koje su koristi za zdravlje

Postoje neke neverovatne prednosti ovog recepta, za koje možda niste znali. Koristi se ulje od belog luka za kosu, kožu i zdravlje uopšte. Kad je u pitanju beli luk u ulju ostale prednosti za zdravlje uključuju i niži holesterol, povećanje imuniteta, borbu protiv infekcija, bolje kardiovaskulkarno zdravlje i dr. Stari preporučuju ulje belog luka za vene. Kod proširenih vena ulje belog luka se utrljava u kožu na zahvaćenim mestima. Kada se utrlja zaviti najlon kesu i omotati zavojem. Na sličan način se koristi ulje belog luka protiv bolova u leđima i zglobovima. Jednostavno se utrlja i izmasira bolno mesto, a posle se najlonom i/ili zavojem utopli.

Za kosu

Prednost za kosu je što sprečava gubitak kose i koristi se za tretman peruti. Što se tiče prevencije gubitka kose, treba istaći da ulje belog luka pomaže rast kose, kao i da poboljšava strukturu dlake. Ova dva sastojka zajedno, se uspešno bore protiv mnogih bolesti kože glave. Ulje od češnjaka se blago zagreje i aplikuje se na kosu i kožu glave. Najbolje ostaviti preko noći, a sutra kosu oprati blagim šamponom.
Kada nosite tamnu odeću i primetite na njoj bele pahuljice, to je signal da treba da rešavate pitanje peruti. Probajte da se rešite ove napasti, koristeći ulje belog luka.

Za kožu

Prednost belog luka u ulju za kožu je što se bori protiv infekcija kože i u upotrebi je za tretman akni.
Ulje od belog luka je sjajan sastojak za negu kože. Bori se protiv infekcija kože, jer je poznat po antimikoznim i antiinflamatornim osobenostima. Zato se može koristiti za atletsko stopalo, psorijazu, bradavice, gljivice i sl. Kako se koristi ulje od belog luka za kožu? Pa jednostavno je. Natopite vatu sa malo zagrejanog ulja i jednostavno nanesite na područje na koži koje je zahvaćeno. Ponovite ovo tretiranje 3 puta na dan.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!