Kako se pravi sos od mirođije (kopra) recept

Sos od mirođije je jedan od načina kako da se mirođija začin iskoristi za obogaćivanje jela. Neki ga zovu i sos od kopra, jer kopar je drugi naziv za ovu biljku. Recept kako se pravi sos od mirođije  otkrijte u nastavku.

Mirođija biljka

Biljka mirođija je široko poznata začinska biljka, latinskog naziva Anethum graveolens. Uzgaja se u baštama, a razmnožava se i širi i samostalno. Može da naraste u visinu oko 100 cm. Veruje se da je poreklom iz Azije, a neki izvori kažu iz Mediterana. Bilo kako bilo, to je danas širom sveta rasprostranjen začin. Ne koristi se džaba mirođija u onoj izreci: ’’U svakoj čorbi…”. Listovi kopra su razdeljeni, višestruko perasti, a cvetovi žuti i sitni. Plod je jajolikog oblika. Kopar biljka može da se posadi u više navrata, tokom godine. Ima prijatnu aromu, pa je to jedan od omiljenih začina, mada ima osoba koje ne podnose mirođiju. Osim pod nazivom mirođija i  kopar, u narodu je ova biljka poznata i pod drugim imenima, što zavisi od regiona. Tako je zovu dilj, slatiki janež, anita, smrdilj i sl.

Mirođija začin

Mirođija začin je dostupan svima i ne škodi. Biljka čak ima i lekovita svojstva. Glavni lekoviti sastojak je etarsko ulje, koje se dobija destilacijom zrelih plodova koji se melju. Ulje je gotovo bezbojno, jakog dobro poznatog mirisa. Glavni sastojci ulja su limonen i karvon. Kopar začin se može koristiti svež, zamrznut ili sušen. Dodaje se raznim jelima. Nezaobilazan je u zimnici, kao što su kiseli krastavci. Izuzetno lepo se slaže grašak sa mirođijom. Ide dobro i sa tikvicama. Od mirođije se pravi sos, koji se onda koristi kao dodatak različitim jelima. Ovim sosom se najčešće prekriva, krompir, meso, makaroni i dr. U nekim delovima zemlje, ovaj sos od mirođije se tradicionalno koristi, gotovo toliko često, kao sos od paradajza.

Recept za sos od mirođije

U šerpicu sipati ulje. Zagrejati, pa sipati brašno, da porumeni na umerenoj temperaturi. Potom dodajte sitno iseckanu vezu mirođije, kao i čen belog luka. Posoliti. Uz neprestano mešanje, dosipati po malo vode ili još bolje supe, do željne gustine sosa. U sos od mirođije se na posletku doda mala kašika sirćeta.

Sastojci

veza mirođije
2 kašike ulja
3 kašike brašna
beli luk
so
voda ili supa
sirće

Mirođija kao lek

U narodnoj medicini mirođija je prirodni lek za poboljšanje apetita i probave. Koristi se u slučaju nadimanja, nesanice i povraćanja.

Pogledajte još koju biljku zovemo divlja mirođija

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!