Čaj od kima protiv grčeva i za bebe

Kim malaČaj od kima je dobro znan narodni lek protiv grčeva i nadimanja stomaka. Mogu ga koristiti odrasli, ali i bebe. Kim je svima poznat kao začin, ali eto ima i lekovita i umirujuća svojstva, kada je reč o ovim stomačnim problemima. U kuhinji je začin za čorbe, salate i peciva, a u industriji se od kima pravi ulje, likeri i stavlja se na hleb. Latinski naziv za kim je Carum carvi. Ima i više narodnih naziva kao

, kumin, kimin, kmin, komin, koprov itd.

O kimu

Smatra se da je u 13. veku stigao u Evropu iz Azije. Prethodno su ga arapski lekari upotrebljavali kao lekovitu biljku. Kim je dvogodišnja biljka. Naraste u visinu u proseku oko 70 cm. Cveta u aprilu.
Kim sadrži masna ulja i etarska ulja, tanine, smole, sluz, belančevine, šećere, celulozu. Sadrži dosta kalijuma, kalcijuma i vitamina A. Kim se može koristiti nakon jela i pre jela. Deluje efikasno na grčeve u stomaku i nadimanje, protiv probavnih smetnji, za normalizaciju crevne flore. Može se kombinovati sa drugim biljkama koje prijaju stomaku i imaju slično dejstvo, a to su anis, morač, kamilica, nana, mirođija.

Kako se pravi čaj od kima

Čaj od kima se pravi sasvim jednostavno. Kim prvo izdrobite tučkom u avanu, a onda prelijte vrelom ključalom vodom. Poklopite i ostavite da stoji oko 2 sata. Potom procedite i popijte čaj bez šećera, pre obroka. Za šolju čaja vam je potrebno 2 dl vode i 1 kašika kima.

Grčevi kod beba

Poznato je da većina beba u prvoj godini, bar u nekom periodu dok su na mlečnoj hrani, ima problema sa grčevima u stomaku. Beba je nervozna i plače ili ne spava noću. Roditelji su gotovo bespomoćni, jer ne znaju kako da pomognu.
Ovi grčevi kod beba se dešavaju verovatno, jer organi za varenje nisu još dovoljno razvijeni i zato što beba tokom sisanja proguta i mnogo vazduha. Sve to utiče na otežano varenje. Utvrđeno je da čaj od kima sam ili mešan sa kamilicom, te moračem, daje dobre rezultate u ublažavanju ovih tegoba kod beba. Neki izvori kažu da se ovaj čaj može za bebe koristiti, već od 4 meseca života, ali je svakako potrebno prethodno da se konsultujete sa pedijatrom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!