Kari začin u prahu i sos – sastav upotreba lekovitost

Kari začin je ustvari mešavina više začina, a koristi se kao kari u prahu, od koga se priprema kari sos. To je sada već globalno popularan začin, koji ima svoju ulogu u ishrani i bez koga su recepti za neka jela nepotpuni. Kao primer se može navesti piletina sa kari sosom, koja je kao takva izvanredna. S druge strane kari začin ima i neka lekovita svojstva, pa je stoga dobar i za zdravlje. Saznajte u nastavku i gde kupiti kari i koja je cena.

Kari poreklo

Začin kari je poreklom iz Južne Azije, odnosno sa indijskog podkontinenta. U savremenom svetu je popularizovan kari u 19 i 20 veku, zbog masovnog izvoza kari praha, koga su ustvari otkrile kolonijalne trupe. Negde sredinom dvadesetog veka je postao globalno popularan začin, a time i široko dostupan.

Kari sastav

Kao što smo već napomenuli, kari je mešavina začina, a u nju najčešće ulaze: kurkuma, korijander, kardamom, kumin, bosiljak i crvena paprika. Drugi sastojci koji se ponekad dodaju su: seme komorača, đumbir, cimet, slačica, beli luk. Sve ove komponente imaju i individualno zdravstvene koristi.

Kari začin lekovitost

Poseduje antiupalna svojstva, odličan je antioksidant, pomaže kod demencije tj. Dobar je za memoriju pamćenja. Zdravstvene prednosti karija su brojne, zahvaljujući svakom pojedinačnom sastojku. Na primer kurkuma je dobra protiv raka, Alchajmerove bolesti, artritisa. Bosiljak i kardamom su korisni za zdravlje srca i krvnih sudova. Korijander štiti od infekcija. Kurkuma ponovo daje zaštitu od trovanja jetre.

Kari začin upotreba

Kari u prahu se može posuti po jelu ili se od njega pravi kari sos. Koristi se najviše za začinjavanje pirinča, tako što se jednostavno pospe po pirinču i dobro se izmeša. Upotrebljava se i kao začin za meso, u vidu kari sosa. Kari se još koristi i u proizvodnji senfa i Worchester sosa.

Kako napraviti kari sos

Kari sos nije teško napraviti, a predlažemo da sa njim začinite piletinu ili ćuretinu. Ovo može da bude recept kako se pravi piletina sa kari sosom. Piletinu napravite po želji, a za kari sos recept vam dajemo u nastavku.
Kratko propržiti brašno na puteru. Dodajte kari u prahu, soja sos i biber. Mešajte. Potom dodati mleko i kuvati dok se ne dobije željena forma, odnosno sos.
Sastojci: kašika maslaca, kašika brašna mala, kašika karija mala, 20 ml soja sosa, prstohvat mlevenog bibera, 2 dl mleka.

Gde kupiti kari začin i cena

Ako se pitate gde kupiti kari, moramo precizirati da ovaj začin nije dostupan baš svuda, ali sigurno ćete ga pronaći u nekoj zdravoj hrani. Cena za 100 grama karija je oko 400 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!