Kajenska ljuta aleva paprika kao lek

aleva paprikaKajenska paprika nam je vrlo dobro poznata pod nazivom aleva paprika ili crvena ljuta čili paprika. Koristi se kao začin, ali i kao lek. Mahom se upotrebljava kao mlevena paprika u prahu. Plodovi se suše, melju i tako se dobija istoimeni prah. Aktivni sastojak kajenske paprike kapsaicin ima lekovito dejstvo. Postoji više varijacija, ali najviše uzgajana sorta je pod latinskim nazivom Capsicum annuum

Kajenska paprika lekovitost

Kajenska paprika je ljuta znatno više nego obična paprika. To znači da ima znatno više aktivnog sastojka kapsaicina, od koga ustvari i potiče ova ljutina. Zbog sastojka kapsaicina, kajenska paprika ima svojstvo da širi krvne sudove, poboljšava protok krvi, cirkulaciju, pa tako lako do svih delova tela stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija. Kapsaicin ima dejstvo na ubrzanje metabolizma, a samim tim i na gubitak težine. Zato ne čudi upotreba aleve paprike u nekim dijetama za mršavljenje. Kapsaicin deluje na topljenje masnih naslaga i protiv holesterola. Sprečava zakrčenje krvnih sudova, trombozu. Imajući sve ovo u vidu, može se reći da kajenska paprika ima preventivnu ulogu u sprečavanju srčanog i moždanog udara.
Povoljno deluje na digestivni trakt, sprečava razvoj bakterija. Posle upotrebe kajenske paprike u ishrani, organizam proizvodi zdravu pljuvačku, sluz i želudčanu kiselinu. Regulator je krvnog pritiska. Podržava zdravlje jetre. Ljuta paprika po mnogima ima afrodizijačka svojstva.

Kajenska paprika upotreba i dejstvo

Osim u vidu začina u jelima, može se kupiti i kapsaicin u kapsulama, a koristi se i spolja kajenska krema. Krema kajenske paprike je delotvorna za kožu. Zagreva je i poboljšava cirkulaciju. Mogu je koristiti sportisti kod bolova u zglobovima i upale mišića, ali i svi ostali. Pri upotrebi kajenske paprike u bilo kom obliku treba voditi računa da se ne diraju osetljivi delovi tela, kao što su oči ili nos, jer je vrlo ljuta. Isto tako ne treba je nanositi na otvorene rane.

Krema od kajenske paprike protiv bolova za spoljnu upotrebu

Pomešati maslinovo ulje i kajensku papriku. Zagrevati maslinovo ulje i kajensku papriku u šerpi na pari. Kad se zagreje skolonite da se prohladi. Postupak ponovite najmanje još jednom, sa zagrevanjem i hlađenjem. Zatim procedite ulje kroz gazu. U drugoj šerpi postepeno rastopiti pčelinji vosak. Pomešati i promešati dva sadržaja i sipati dok je još toplo u teglu da se hladi i formira kao krema. Krema od kajenske paprike se koristi spolja za bolove u leđima, mišićima, zglobovima.

Sastojci

1 šolja maslinovog ulja
4 kašike kajenske paprike u prahu
30 grama pčelinjeg voska

Uzgoj kajenske paprike

Nema velike razlike u uzgoju kajenske paprike i obične paprike. Paprika voli topao vazduh, plodno i vlažno zemljište. Neophodno je navodnjavanje, ali i dosta sunčanih dana. Biljke dostižu visinu do 1 metar. Ne idu mnogo u širinu, pa je dovoljan razmak između biljaka od 0,5 – 1m. Oko 100 dana je potrebno da paprika bude zrela. Kada pocrveni onda je spremna za branje. Prilikom branja peteljke ne treba oštetiti. To je zato što se paprike za sušenje nižu na konac, koji prolazi kroz peteljke. Ovo je najbolji način sušenja.

Aleva paprika u kuhinji

Gotovo nezaobilazan začin u mnogim kuhinjama sveta. Upotrebljava se sveža, sušena i u prahu. Ključni je sastojak raznih ljutih soseva. Koristi se za mariniranje mesa, posebno pilećeg. Daje jelima potrebnu pikantnost i doprinosi da postanu specijaliteti. Alevom paprikom se začinjavaju čorbe, pasulj, kiseli kupus, ali i mnoga druga jela.

crvena paprika

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!