Kako napraviti sos od višanja i za šta se koristi

Sos od višanja se koristi uz slatka i slana jela. Ukus, miris i boja višanja su sasvim prikladna slatkokisela kombinacija u raznoraznim receptima. Ko nije probao, mora da proba ovo, zato pogledajte u nastavku kako napraviti. Sos od višanja se u nekim zemljama redovno služi, dok kod nas nije mnogo zastupljen u ishrani, osim u Vojvodini, pa pročitajte i za koja jela se koristi.

Višnje

Višnje su veoma cenjeno voće koje povezujemo sa letom, jer tada sazreva, međutim višnje se zamrzavaju, tako da su nam dostupne uvek i kad nije leto. Karakteristično je za ovo voće, da se retko jede u svežem stanju, ali zato gotovo uvek od njega pravimo nešto.  Setimo se samo višnjevače rakije, kompota ili soka od višanja. Za sos od višanja se mogu koristiti sveže ili smrznute višnje.

Priprema sosa

U šerpi rastopiti kašiku putera i dodati višnje. Zatim dodajte šećer, kolut pomorandže, te malo vode. Kuva se sve na umerenoj temperaturi, dok višnje ne postanu mekane, ali ne dozvolite da se raspadnu. U omanjoj zasebnoj posudi izmešajte gustin, punomasnu pavlaku i muskatni oraščić. Ovu mešavinu sjedinite sa višnjama uz mešanje. Gustina sosa se reguliše po želji, dodavanjem vode. Sos od višanja se servira uz kolutove pomorandže.

Sastojci

500 grama višanja bez koštice
1 kašika putera
5 kašika žutog šećera
kolut pomorandže
2 kašike gustina
3 kašike punomasne pavlake
prstohvat muskatnog oraščića u prahu
voda

Sos od višanja upotreba

Sos od višanja podjednako dobro ide uz slatka i slana jela. Posebno je zastupljen u mađarskoj kuhinji, a kod nas se najviše pravi u Vojvodini. Neverovatno koliko dobro sos od višanja ide uz jela sa mesom, odnosno pečenjem. Može se služiti i uz glavna jela sa povrćem. Podugačak je spisak jela za koje se može koristiti ovaj sos. Navešćemo samo neka: piletina u sosu od višanja, junetina u sosu od višanja, sos od višanja sa pudingom, sos od višanja sa palačinkama, sos od višanja kao preliv za kolače itd.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!