Kakao buter za lice gde kupiti i cena

Iako se kod nas relativno malo upotrebljava u kozmetičke svrhe, može se uspešno koristiti kakao buter za lice i kožu uopšte. Sigurno ste mnogo puta jeli kakao buter ili kakao maslac u vašem životu, a da niste o tome ni razmišljali. Mogućnost nanošenja na kožu, je dodatni plus za ovaj proizvod. Čitajući dalje saznaćete za šta se koristi i kako se koristi kakao buter.

Šta je kakao buter?

Nije svejedno kada se nešto nanosi na kožu, pa se zato mnogi pitaju šta je kakao buter zapravo? Kakao buter je ustvari potpuno prirodan, topiv sastojak, izdvojen iz kakao zrna. To je izvor masnoće, koji se upotrebljava u proizvodnji čokolade. Kakao buter je širom sveta popularan sastojak, koji se nalazi u mnogim komercijalnim kozmetičkim proizvodima.  Nama jak miris, ali ima veoma prijatan i poznat. Miriše kao čokolada. Sadrži antioksidanse i deluje protivupalno na kožu. Kakao buter ima dosta zasićenih masti kao i kokosovo ulje, ali one nekim čudom deluju korisno na imunitet i zdravlje srca, kada se konzumira. Sirovi kakao buter, koga još zovu čisti kakao buter, je onaj koji nije zagrevan na visokoj temperaturi, tokom procesa proizvodnje. To znači da sirovi kakao maslac sadrži i više zdravih masti i drugih sastojaka koji prirodno ulaze u sastav kakaa.

Kako se koristi kakao buter

Kakao maslac se može mešati sa jojoba uljem , arganovim uljem ili kokosovim uljem. Ali ako imate ekstra osetljivu, ekcem ili suvu kožu, uvek koristite samo kakao buter. Najbolje je napraviti mali test i naneti samo kakao buter na jedan mali deo kože, da se uverite da niste osetljivi i nemate nikakve reakcije, te da vidite koliko vam i na koji način odgovara da ga koristite.
Kakao buter može da se zagreva, tako što se kombinuje sa malo tople vode, da bi se topio. Na taj način se lakše nanosi na kožu. Ima i kakao buter koji je pogodan da se direktno nanosi bez zagrevanja, pa ga neki i tako koriste.
Evo jedan od načina kako možete da koristite kakao buter. Kad kupite čist kakao buter u komadima, onda odvojite jedan komadić i stavite ga u iskorištenu kutijicu za labelo. Tako ga možete nositi sa sobom u torbi i utrljati na usne ili kožu kad god vam zatreba, kao prirodni labelo balzam za usne.

Koje su prednosti kakao butera za kožu

Kakao buter za lice je odličan. Ne samo što hidrira kožu, već pomaže da se ona hrani i leči iznutra. Kakao buter za kožu je veliki izvor prirodnih antioksidanata, a to su isti oni koji se nalaze i u tamnoj čokoladi. Posebno korisno za suvu i ispucalu kožu. Ovo je prirodna hidratacija kože, pogodna i za osobe sa osetljivom kožom, kod kojih komercijalni preparati, koji sadrže boje i mirise, mogu izazvati iritaciju..

Za šta se koristi kakao buter

Kao što smo rekli, jestiv je i sastojak čokolade, zatim pogodan za nanošenje na lice i kožu, a nanosi se i na ispucale usne. Kakao buter za usne je jedan od najpopularnijih načina upotrebe ovog proizvoda. U domaćim melemima za usne se posebno upotrebljava kakao buter za ispucale usne, pre svega. Za usne se koristi najčešće u kombinaciji sa uljem grejpa, pomorandže, vanile ili pepermintom. Kakao buter omekšava, on dodaje zaštitni sloj hidratacije vašoj koži na usnama. Koristi im tako u slučaju niskih temperatura ili oštećenja od sunca i toplote, kad usne postanu suve.
Prema nekim studijama, kakao buter ublažava znakove starenja kože. Zahvaljujući svom antiupalnom dejstvu, on smiruje osetljivu kožu, te tako pomaže kod dermatitisa i osipa kože. Polifenoli koji su prisutni u kakao buteru, prema sprovedenim istraživanjima, imaju više pozitivnih efekata na zdravlje kože. Tu mislimo na elastičnost, tunus, zadržavanje i produkciju kolagena, kao i bolju hidrataciju kože.
Utrljajte malu količinu kakao butera na upaljenu ili ispucalu kožu. Samo neka bude čist kakao buter, bez dodataka, alkohola, boja, mirisa i ostalih primesa, jer ti dodaci bi mogli još više iritirati kožu.
Još jedna namena je kakao buter za strije. Da li deluje? Iskustva su pomešana u pogledu efikasnosti. Svakako nema ništa loše da se isproba za sprečavanje nastanka strija, posebno kod suve kože. Izgleda da je tada i efikasan, dok kod strija koje su već formirane nije.
Neki čak koriste kakao buter kao prirodnu kremu posle brijanja, pa na taj način sprečavaju crvenilo, iritaciju i dobijaju glatku kožu.
Kakao buter za sunčanje se koristi u mnogim preparatima, međutim on ne daje koži zaštitu od UV zračenja, umesto toga on pomaže koži da nadoknadi vlagu, koju je izgubila prilikom izlaganja suncu odnosno toploti.

Gde nabaviti kakao buter i koja je cena

Čist kakao buter je najkorisniji, ali teže ga je naći, a i skuplji je od mešavine sa drugim sastojcima. Čist kakao buter obično ima svetliju boju.  Ipak može se naći u nekim dobro snabdevenim bio radnjama, gde se prodaje hrana i prirodna kozmetika. Naći ćete ga možda pod nazivom Theobroma ulje ili Theobroma cacao. Isto tako ga je moguće naručiti preko mreže. Neki ljudi drže čist kakao buter u tegli i više godina, jer su zasićene masti iz njega otporne na kvarenje. Našli smo podatak da se cena za 100 grama  kreće oko 500 din. Ali ipak za kakao buter cena varira u zavisnosti gde se kupuje i da li je čist ili sa primesama, ali svakako ne možemo reći da je jeftin.

Saznajte još i za šta je dobar ši buter

Foto: Maša Sinreih/Wikimedia

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!