Kako povećati hemoglobin u krvi

hemoglobin u krviHemoglobin u krvi je zapravo protein, koji je prisutan u crvenim krvnim zrncima ili eritrocitima. Njegova glavna uloga je prenos kiseonika kroz organizam. Hemoglobin transportuje kiseonik od pluća do svih delova tela, tako da ćelije mogu normalno funkcionisati i obnavljati se. Dakle, značaj hemoglobina je veliki i bitno je da se on zadrži u određenim granicama. Neke osobe imaju nizak hemoglobin u krvi, pa im je glavna briga kako povećati hemoglobin, a to je moguće prirodnim putem.

Nizak hemoglobin u krvi simptomi

Kada je nizak nivo hemoglobina u krvi to se odražava na kvalitet života. Nizak nivo hemoglobina može izazvati otežano disanje, slabost, umor, takihardiju, vrtoglavicu, glavobolju, slabiji apetit, slabe nokte, bledu kožu itd. Trebalo bi uraditi analizu krvi. Ako je nivo hemoglobina značajno nizak, to može da se dijagnostikuje kao anemija. Nizak nivo hemoglobina je uobičajan za žene tokom trudnoće. Međutim, može se javiti i kod bolesnih, osoba koje se loše hrane ili provode puno vremena u zatvorenom prostoru. Obično je nizak nivo hemoglobin povezan sa nedostatkom gvožđa i manjim brojem crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak gvožđa, vitamina C, folne kiseline, vitamina B12 često su razlog za nizak hemoglobin u krvi.

Referentne vrednosti za hemoglobin

Neophodno je da se hemoglobin kreće u određenim referentnim vrednostima, jer kao što vidimo jako je važan za zdrav život. Nivo hemoglobina kod odraslih osoba:

120-160 g/dl za žene
140-180 g/dl za muškarce

12-16 mg/dl za žene
14-18 mg/dl za muškarce

Ove referentne vrednosti mogu neznatno da variraju kod različitih laboratorija, zbog drugačijih metoda i načina merenja.

Kako povećati nivo hemoglobina prirodnim putem

Da bi povećali hemoglobin u krvi, treba obratiti pažnju na ishranu. Uzimajte namirnice koje će doprineti povećanju hemoglobina, a to su: kupina, cvekla, nar, kopriva, borovnica, sočivo, aronija, proso, susam. Da bi dali podsticaj povećanju hemoglobina potrebno je više C vitamina, a njega ima u svežem voću i povrću. Gde se nalazi sve folna kiselina, koja takođe, daje podsticaj porastu hemoglobina, pogledajte ovde. Vitamin B12 se nalazi u mesu, a ko ne jede meso trebalo bi da koristi dodatke B12 vitamina.
Osim brige o ishrani utvrđeno je da na povećanje hemoglobina pozitivno utiče vežbanje, kao i boravak u prirodi na čistom vazduhu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!