Čaj od lavande za smirenje živaca i opuštanje priprema

kesice lavandeČaj od lavande se pravi od svežih ili suvih cvetova lavande, a koristi se prevashodno kao čaj za smirenje živaca i opuštanje. Neke naučne studije pokazale su da samo udisanje mirisa lavande umiruje, relaksira, usporava aktivnost nervnog sistema i promoviše opuštanje tela. Stoga lavanda može biti od pomoći za napetost, nesanicu, stres, depresiju i anksioznost. Druga značajna korist lavandinog čaja je što olakšava varenje. Smiruje probavne smetnje i otklanja nervozu stomaka. Prema istraživanjima čaj od lavande opušta i mišiće, te sprečava grčeve i kontrakcije. Negde se lavanda pominje kao korisna za glavobolju u menopauzi, kod respiratornih infekcija, za dezinfekciju rana i usne duplje. Jači prohlađen čaj od lavande može se koristiti za ispiranje kose protiv peruti.

Kako se pravi čaj od lavande priprema

Za čaj se koriste sveži cvetovi lavande ili sušeni cvetići za kulinarsku upotrebu. Dve kafene kašike svežih cvetića lavande ili jedna kašika suvih se preliju sa 2 dl kipuće vode. Poklopiti i ostaviti 5 minuta, a potom procediti. Servirati čaj sa medom i limunom. Piju se 1-2 šolje čaja na dan.

Čaj od lavande je generalno bezbedan za upotrebu. Ipak oni ljudi koji koriste lekove, koji deluju na nervni sistem (kao što su sedativi), ne treba da koriste ovaj čaj. Retke su alergijske reakcije na lavandin čaj, a ako uslede, treba odmah prekinuti konzumiranje čaja. Čaj od lavande ne treba upotrebljavati u većim količinama i redovno, jer prema nekim istraživanjima mogao bi da utiče na poremećaj hormona, posebno kod muškaraca. Nije poznato koliko je bezbedno upotrebljavati lavandin čaj u trudnoći, pa je najsigurnije izbegavati ga.

Kupka od lavande

Čaj od lavande se može primeniti i spolja, na primer za kupke. 50 grama sušenih cvetova lavande preliti sa 2 l vode. Zatim se to doda u kadu sa 20 l vode i kupka je spremna.

suseni cvetovi lavande

O lavandi

Lavanda je cenjena i dobro poznata biljka, naročito po svom mirisu i ljubičastim cvetovima. To je grm poreklom iz Mediterana, ali se danas gaji širom sveta. Vrlo je upotrebljiva kao sirovina u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Dobar je repelent, pa se koristi da tera insekte, koji ne podnose ovaj miris. Još se upotrebljava za kupke u aromaterapiji, a nešto ređe kao čaj i začin.

polja lavande

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!