POPIJTE OVO I OBRADUJTE JETRU: Samo jedna kašika svako jutro na prazan stomak i očistićete

Ovaj prirodni lek je poznat od davnina i idealan je za početak dana. Uzimanje jedne kašike limuna i maslinovog ulja svakog jutra na prazan želudac može doneti dosta koristi za zdravlje. Ova dva sastojka su već sama po sebi zdrava, a kad se pomešaju i uzimaju tako natašte, doprinose podmazivanju sluzokože želuca, čišćenju debelog creva, čišćenju jetre i poboljšanju funkcija jetre i žučne kese. U pitanju su jaki antioksidansi koji čiste sve, pa tako predstavljaju odličan detoks organizma.

Maslinovo ulje i limun

Maslinovo ulje treba biti hladno ceđeno i što kvalitetnije, jer kao takvo je lek. Ono doprinosi poboljšanju rada kardiovaskularnog sistema. Snižava loš holesterol i poboljšava cirkulaciju krvi, te zdravlje vena i arterija. Limunov sok donosi vitamine i odličan je čistač organizma, razbija masnoću i povoljno utiče na mršavljenje. Po mogućnosti birajte organski limun.

Obradujte jetru

Jedna od najvažnijih prednosti mešanja i uzimanja maslinovog ulja i limuna na prazan želudac jeste, efikasno čišćenje jetre. Neki simptomi kao što su oticanje tkiva, neprijatan zadah u ustima, glavobolje, ukazuju da je pravo vreme za čišćenje organizma. Kombinacija maslinovog ulja i limunovog soka je prirodno, a delotvorno rešenje. Ako ste otečeni, umorni i tromi, organizam vam je verovatno opterećen toksinima. Loša hrana i sporiji metabolizam, su u vezi sa preopterećenjem jetre i žučne kese. Uzimanje maslinovog ulja i limunovog soka, daju podsticaj metabolizmu i ubrzavaju proces detoksikacije, a to je upravo ono što je potrebno.

Za šta je još dobro?

Maslinovo ulje i limunov sok pokreću varenje, odlični su protiv zatvora i efikasno čiste i creva. Eliminišu iz organizma ono što nije potrebno. Ova kombinacija ima protivupalna svojstva. Ako se redovno koristi, može pomoći i kod reume i bolova u zglobovima. Prema nekim izvorima može biti korisno maslinovo ulje i limun, jer topi kamen u žučnoj kesi i bubrezima.

Kako se uzima i koliko dugo se pije maslinovo ulje i limun

Ovo je jedna zdrava navika. Kada se probudite sipajte u kašiku maslinovog ulja, pa nakapajte nekoliko kapi limuna i popijte. Nakon pola sata možete doručkovati. Posle nekog vremena ljudi se osećaju bolje, povoljno utiče na telesnu težinu, jer topi masne naslage sa stomaka i snižava loš holesterol. Utiče povoljno i na kvalitet sna. Maslinovo ulje i limun mogu da se piju svako jutro. U pitanju su male količine nezasićenih masti, što je svakom čoveku potrebno. Kod zdravih osoba, neprijatni simptomi uzrokovani pušenjem, lošom ishranom, neprijatnim zadahom prilikom buđenja, gastrointestinalnim tegobama i preopterećenom jetrom, uveliko bi trebalo da se poboljšaju, a uz minimalno zahtevnu dnevnu rutinu. Zdravim osobama pomaže, ali ako postoje neke patološke promene, treba se obaratiti lekaru.

Maslinovo ulje i limun za salate

Stari Grci i Rimljani su poznavali vrednost ove vredne mešavine i zvali su je tekućim zlatom. Maslinovo ulje i limun su tipični sastojci mediteranske kuhinje. Mediteranska kuhinja ima dobru reputaciju za zdravlje i dugovečnost. Upotreba maslinovog ulja i limunovog soka je redovna u mediteranskoj kuhinji, prilikom začinjavanja salata ili ribe. Zato ko ne želi da pije maslinovo ulje i limun natašete, uvek može sa ovom kombinacijom da začinjava hranu. Iscedite jedan limun, dodajte u podjednaku količinu maslinovog ulja i izmešajte. Prelijte preko salate i dobro izmešajte. Limun potpuno zamenjuje sirće, koje sad nije potrebno. Salata je sad još ukusnija i zdravija.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!