Slatko od zelenih smokava i zrelih

Slatko od smokava je ukusan mediteranski specijalitet, a može se ovo domaće slatko praviti svuda gde uspevaju smokve. Obično je to ručno pravljen delikates, koji se čuva kao zimnica, pa se jede malo po malo, tokom cele godine. Razlikujemo dve vrste slatka i to, od zrelih i zelenih smokava. Tako su različiti i recepti kako se pravi, koje smo zabeležili ovde.

Kako napraviti slatko od zelenih smokava

Kad kažemo slatko od smokvi zelenih, mislimo mladih, nezrelih.  Za ovaj recept, dakle, potrebne su nam mlade nezrele smokve. Neko će ih ubrati, kupiti ili dobiti na poklon. Treba ih oprati i odseći peteljke. Iz zelene smokve izlazi bela tečnost, kojom se tretiraju bradavice, a o tome smo već pisali ovde. Napuniti lonac sa vodom i kuvati smokve 10 minuta. Zatim neka se hladi. Kada su dovoljno rashlađene, da mogu da se dodiruju,onda ih stiskajte ne bi li iz njih izašlo ono što im daje loš ukus. Od pomoći vam može biti igla, kojom ćete napraviti rupicu na smokvi, a potom stisnite. Ovo stiskanje svake smokve zaista može potrajati, ali na kraju se isplati. Potom treba ponoviti postupak, pri čemu kuvamo smokve 10 minuta, pa ih hladimo i stiskamo opet. Na kraju stavite smokve u cediljku da se cede.
U drugom loncu se pravi šećerni sirup. Potrebna nam je voda i šećer. Zagrevajte i mešajte da se šećer rastopi. Nakon što je sirup postao vreo, u njega dodajte stisnute i oceđene smokve. U šerbetu se stisnute smokve ponovo pune, sada sa sirupom i postepeno se vraćaju u svoj prvobitni oblik. Treba da se ukuvava do 30 minuta, pri čemu se doda karanfilić začin, sa kojim je ukus savršen. Prilikom kuvanja, ako se pojavi pena na vrhu, nju treba ukloniti. Na samom kraju dodati limunov sok. Kada se ohladi, onda se pune sterilisane teglice. Tako smo dobili naše domaće slatko od zelenih smokava. Čuva se na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Sastojci

1 kg mladih nezrelih smokava
1 kg šećera
5 čaša vode
1 limun
4 karanfilića

Kako se pravi slatko od zrelih smokava

Za slatko od smokava zrelih recept je još jednostavniji. Treba oprati zrele smokve i samo im odseći vrhove, ne ljuštiti. Stavite ih u cediljku da se ocede. Napraviti šećerni sirup šerbet, identično kako je već prethodno opisano. Kada je gotov, stavljati smokve. Nema mešanja, da bi smokve ostale kompaktne, nego umesto toga mrdajte šerpu, tamo-vamo. Na kraju dodati iseckan limun. Kada je gotovo, šerpa se prekrije vlažnom krpom i ostavi da se hladi. Tek  kad je potpuno ohlađeno slatko od smokvi se stavlja u tegle.

Ako iz bilo kog razloga nećete da koristite šećer, predlažemo da pogledate ovaj recept za pekmez od smokava

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!