Kako napraviti čaj od lista smokve protiv dijabetesa i šta još leči

Listovi smokve su se upotrebljavali još u dalekoj prošlosti. Oni su jestivi i koristili su se za zamotavanje hrane, kao i za medicinsku upotrebu. Kod nas je možda nešto manje poznato dejstvo listova smokve, jer to nije tipično voće za naše kontinentalne krajeve, iako se ipak uzgaja. Čaj od lista smokve se pije protiv dijabetesa i triglicerida, zatim deluje protiv bronhitisa, čira na želucu, a veruje se da ima i antikancerogeno delovanje. Pre svega može se reći da je ovo veoma koristan čaj za dijabetičare, jer svoju bolest mogu držati pod kontrolom.

Branje i sušenje listova smokve

Uberite listove smokve sa drveta. Ostavite na pogodnom mestu u hladu da se suše, više dana, sve dok ne budu potpuno suvi, hrskavi i naborani. Odlomite stabljike i suve listove čuvajte u staklenoj tegli. Mogu se usitniti radi lakšeg doziranja.

Čaj od listova smokve priprema

Protiv dijabetesa je najbolje dve male kašike usitnjenog osušenog smokvinog lista sipati na 2 dl kipuće vode i ostaviti 15 minuta, pa procediti. Najbolje je piti čaj ujutro. Ovaj čaj se pije 30 dana pa se pravi pauza.

Šta sve leči čaj od lista smokve

Iako se plodovi smokve ne preporučuju dijabetičarima, zbog dosta šećera, listovi smokve se upravo suprotno, baš preporučuju. Listovi smokve pomažu regulaciju nivoa šećera u krvi. Iskustva su zaista dobra i ovo je odlična vest za dijabetičare.
Čaj od listova smokve je odlično piti i protiv triglicerida, jer snižava nivo triglicerida u telu. Trigliceridi su zapravo oblik masti koji se skladišti u telu. Određena zaliha je svakako potrebna za zdravlje, ali ako ih ima previše postoji rizik od gojaznosti i srčanih oboljenja. To znači da indirektno čaj od smokvinog lista podržava mršavljenje i može da snizi krvni pritisak. Dijeta sa redovnim ispijanjem čaja od smokvinog lista, smanjiće ove zdravstvene rizike, jer postepeno snižava nivo triglicerida.
Upotreba smokvinog lista u vidu čaja ili na druge načine se preporučuje od bronhitisa do čira na želucu. Leči i afte u ustima. Kod čira na želucu listovi smokve se žvaću i gutaju. Veruje se da ovi listovi imaju antikancerogene efekte, te da su podrška zdravlju srca.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!