Smokva kao lek kalorije uzgoj sušenje

smokvaSmokva je voćka ukusnih plodova, čiji je uzgoj prilično jednostavan. Koristi se u ishrani sveža i suva, ali i kao lek. Najkvalitetniji plodovi smokve se dobijaju iz Mediterana. Ovo područje i klima joj najviše odgovaraju. Može da se uzgaja i uzgaja se i u kontinentalnim krajevima. Osim zbog plodova, fina je kao biljka, pa je mnogi koriste za ukras u bašti. Latinski naziv je Fikus carica. Smokva je listopadno drvo i obično raste kao razgranati grm. U primorju raste i samoniklo.

Smokva uzgoj

Smokva daje dve berbe godišnje. Jedna je na proleće, a druga glavna u jesen. U kontinentalnim uslovima ova prolećna berba je često desetkovana zbog mraza. Zreli plodovi imaju zelene ili ljubičaste nijanse. Unutrašnjost je smesa semenki i želiranog dela, nalik mesu. Zreo plod je mekan i lako se savija i odvaja u peteljci. Da bi plod pravilno sazreo i bio ukusan, potrebno je dosta sunca. Biljka dobro podnosi toplotu i vlažnost, ali osetljiva je na niske zimske temperature. Smokva je generalno dosta otporna, jedino je zimi potrebno zaštititi stabla od izmrzavanja. Zaštita smokve od mraza se vrši sa jutom, slamom i kukuruzovinom. Stablo se potom omota najlomom i zaveže. Nije joj potrebno mnogo vode, pa uglavnom nema potrebe za navodnjavanjem, sem u izrazito toplim letnjim danima. Smokva osim na otvorenom može da se gaji i u odrgovarajućim saksijama i posudama, kada je potrebno redovno zalivanje. Na otvorenom smokve su dosta otporne na štetočine. Nema potrebe za prskanjem. Kada su plodovi već sasvim zreli, pred berbu, hoće da ih napadnu i jedu mravi, pčele, ose ili ptice. Mogu da se orezuju, ali ne mnogo, čisto radi oblikovanja krošnje ili grma. Potrebno je đubrenje zemljišta za dobre prinose.

Sušenje smokvi na suncu

Neke sorte smokvi su pogodne za sušenje. Sušenje se može obaviti na suncu, mada se danas upotrebljavaju i sušare. Prvo se beru plodovi. Moraju biti zreli i neoštećeni. Najbolje ih je sušiti u drvenim gajbicama, kašetama. Pre samog sušenja, a nakon berebe, smokve se trebaju sumporisati. Sumporisanje se vrši u zatvorenim posudama, buradima i sl. da ne bi izlazio dim od sumpora. Sumporisanje se radi radi dezinfekcije plodova smokve. Na taj način je moguće sprečiti pojavu buđi, razvoj bakterija ili larvi insekata, truljenje plodova, proces vrenja. Sumporisanjem se deluje na spoljašnji izgled ploda smokve i on menja boju i dezinfikuje se. Plodovi se zatim prenose na sunčano mesto. Suše se po najačem suncu, a kad nema sunca unose se unutra. Mora se voditi računa da nema vlage, rose i prljavštine. Svakodnevno je potrebno iznositi smokve na sunce i povremeno ih okretati. Sušenjem smokve gube vlagu u sebi, a povećava se koncentracija šećera. Smokve se tako suše 10-15 dana. Stiskanjem ploda se proverava da li je suv. Neko ih opet dezinfikuje potapanjem u slanu vodu sa 3% soli ili morsku vodu (ovo se može upotrebiti i umesto sumporisanja). Kada se malo prosuše onda se odlažu, najbolje opet u drvene gajbice na suvo, hladno i provetreno mesto. Neko na kraju suve smokve posipa brašnom. Smokve izgube sušenjem 50-70% svoje težine. Najbolji način čuvanja smokvi je sušenje. Od suvih smokvi mogu da se prave razne poslastice, ali i lekoviti preparati, kao što je preparat sa suvim smokvama i maslinovim uljem.

Smokva kalorije

Smokva je niskokalorična namirnica. Sveže smokve sadrže od 40 – 75 kcal na 100 grama, dok suve smokve sadrže od 200 – 250 kcal na 100 grama.

Lekovitost i nutritivna vrenost smokve

Smokve smanjuju holesterol u krvi, a izgleda da imaju i antikancerogena svojstva. Sadrže omega 6 i omega 3 nezasićene masne kiseline, a to znači i prevenciju od srčanih oboljenja. Bogate su i kalijumom koji drži pritisak pod kontrolom. Smokva je laksativ, što znači da je dobra za one koji imaju zatvor i tvrdu stolicu. Pomažu redovno pražnjanje creva, a ne prouzrokuju proliv. Tako da su dobre i kod hemoroida.
Sadrže vitamin A, C, E, K, beta karoten. Od minerala se ističu kalijum, kalcijum i gvožđe. Nemaju mnogo kalorija, a sadrže dijetetska vlakna, pa su dobre kod dijete za mršavljenje. Ako niste znali smokva je afrodizijak i pojačava seksualnu želju. Dobre su protiv virusa, posebno kod uklanjanja virusnih bradavica sa kože, gde se upotrebljava smokvino mleko.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!