40 smokava za 40 dana – suve smokve u maslinovom ulju

Nema baš svako priliku da jede sveže smokve. Ne uspevaju svuda, jer im treba toplota. U kontinentalnim uslovima se gaje pojedinačno. Ponekad se pojave na pijaci. S druge strane, suve smokve se mogu naći u prodaji i priuštiti tokom cele godine. Prema tome, svako može da napravi po ovom receptu i konzumira suve smokve u maslinovom ulju. Neko će na ovo da gleda kao na zimnicu, ali ovo je definitivno pripravak koristan za zdravlje.

Priprema

40 smokava poređajte u teglu ili više tegli. Odozgo prelijte maslinovim uljem do vrha tegle i dobro zatvorite. Ostaviti na hladnom i tamnom mestu 40 dana. Može u frižider. U toku ovih 40 dana suve smokve će dosta upiti maslinovo ulje i korisni sastojci će se sjediniti.

Upotreba

Svako jutro pre jela uzeti po jednu suvu smokvu sa maslinovim uljem. Tako raditi 40 dana, onosno sve dok ne potrošite sve smokve.

Za šta su dobre

Suve smokve u maslinovom ulju su korisne za probavu. Jačaju želudac i creva, te ih čiste od bakterija. U ovom preparatu su prisutni minerali, a poseno kalijum, kalcijum i cink. Dobar je antioksidans, pa unapređuje imunitet i opšte zdravlje. Ovaj preparat se u narodnoj medicini smatra dobrim i protiv holesterola, neplodnosti, anemije i astme.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!