Sok i kompot od dunja recept

dunjeSok i kompot od dunja su neki od dobrih načina kako da koristite dunje. Dunja je u svežem stanju tvrda i opora, čak i kad je potpuno zrela. Miris je jako lep, ali nezgodna je za konzumiranje kao sveže voće. Tvrd plod oporog ukusa ne može tako lako da se usitni zubima i proguta, kao recimo jabuka. Nekad imate osećaj kao da vam je komad zastao u grlu. Zato možda je dobar predlog da iskoristite dunje za pravljenje soka ili kompota od dunja. Prekrasan miris će se proširiti vašom kuhinjom, a dobićete vredne napitke.

Kako napraviti sok od dunja

Sok od dunja je najbolje napraviti ceđenjem na sokovnik ili ko nema sokovnik starom metodom, ceđenjem rendanih zdrelih plodova dunje. Ovakav prirodni sok se tretira kao lek u narodnoj medicini. Ovaj koristan napitak od dunja jača i revitalizuje sluzokožu usne duplje, želudca i creva. Osim toga sok od dunja je poznat kao lek za proliv, naročito kod dece.

Sok od dunja se može napraviti i na sledeći način:
Zrele dunje oprati, pa kuvati u loncu 30-60 minuta ili sve dok se ne raskuvaju. Ostaviti sve tako da se hladi nekoliko sati, može i do sledećeg jutra. Procediti, a zatim dodati šećer i kuvati još 15 minuta. Vreo sok uz upotrebu levka sipati u flaše koje su unapred spremne. Kao što to domaćice dobro znaju, flaše se operu i zagreju, a onda se sipa sok, pa kada se zatvore flaše se ušuškaju u ćebetu i polako se hlade.

Sastojci: 10 zrelih dunja,  5 l vode, 0,5-1 kg šećera

Recept za kompot od dunja sa medom i cimetom

Dunje oprati, očistiti i oljuštiti, a onda ih iseckati na tanje kriške. Staviti u šerpu, naliti vodu i kuvati do 1 h. Potom ostaviti da se hladi. Prohlađen kompot sipati u šolje, a potom dodati po kašiku meda i malo cimeta i promešati dobro.

Satojci: 1 kg zrelih dunja, 1 l vode, med i cimet

Sok od dunja i kompot (kuvane dunje) su prijatnog mirisa i ukusa, a u narodu su poznati, kao lekovi protiv dijareje i plućnih bolesti.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!