Lipa lipov čaj od lipe

lipaLipa je listopadno drvo od koga se dobija čaj od lipe. Lipov čaj se ustvari dobija od cvetova lipe koji se beru u početnoj fazi cvetanja. Ne valja kad precveta za čaj, jer onda nema lekovita svojstva. Cvetovi su žutozeleni, lepo mirišu i grupisani su u cvasti. Cvetanje lipe traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Jedan od omiljenih biljnih čajeva u narodu je upravo ovaj čaj. Odlikuju ga prijatna aroma i miris
Lipa drvo

Lipa je drvo krupnog stabla, koje može dostići i 30 metara u prirodi. Postoji više vrsta, a kod nas su zastupljene bela (srebrna) lipa, velikolisna i sitnolisna lipa. Kora drveta je ispucala, a krošnja razgranata i krupna. Listovi su uglavnom srcoliki i nazubljeni na obodu. Lipe cvatu u junu mesecu. Tokom cvetanja lipe, širi se prelep karakterističan miris. Dosta je rasprostranjena kao drvo. Raste i u gradovima. Rado se sade sadnice lipe u parkovima i drvoredi duž saobraćajnica. Zbog velikih krošnji ovo je odlično drvo za pravljenje hladovine (takozvani lipov lad). Stablo lipe raste u čitavoj Evropi u brdsko planinskim predelima.

Čaj od lipe

Za čaj se koristi osušeni cvet, koji  ima lekovita svojstva. Cvet sadrži 1% flavonida, 10% sluzi, 2% tanina kao i etarsko ulje.  Cvetovi se beru za čaj po suvom vremenu u početnoj fazi cvetanja. Obično se beru kompletne cvasti sa priprekom. Suši se u hladu u prostorijama sa provetravanjem. Od 1 kg sveže lipe dobije se oko 250 grama čaja (droge). Čaj se može čuvati i 1 godinu, ako se pravilno skladišti.
Čaj od lipe se najviše koristi kao sredstvo za podsticanje znojenja, kada je to potrebno. Recimo u slučaju prehlada, gripa, povišenih temperatura, kašlja i groznice. Tada se preznojavanjem izbacuju otrovi iz organizma. Lipov čaj, također, u narodu važi za dobro sredstvo za umirenje i nesanicu, protiv grčeva, za lakše izmokravanje i bolje varenje hrane. Sadrži dosta sluzi, koja je korisna za zaštitu disajnih organa. Lipov čaj se pije sam, ali se i vrlo često kombinuje sa drugim lekovitim biljem u takozvanim čajnim mešavinama.
Čaj od lipe se pravi tako što jednu veliku kašiku sušenog cveta lipe prelijemo sa 2 dl ključale vode. Poklopite i ostavite 10-15 minuta, zatim procedite i pijte sa ili bez zaslađivača (po želji). Čaj od lipe se pije do 3 šalice dnevno. Ne preporučuje se srčanim bolesnicima.

Šta se još dobija od lipe

Lipa je meko i lagano drvo, koje se jednostavno obrađuje. Koristi se za proizvodnju igračaka i muzičkih instrumenata, a manje za nameštaj i ogrev. Lipov med je blag i prijatnog mirisa. Med od lipe je dobar posebno za disajne organe, protiv kijavice i kod angine. U prošlosti je postojalo verovanje da lipa čuva od zla i prirodnih nepogoda.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!