Haskap voće – kamčatska borovnica – uzgoj, kako se jede i lekovita svojstva

Haskap voće se još uvek malo uzgaja kod nas, iako je veoma interesantno. Plod bobica je neobičnog oblika. Drži se za jako zdravo voće, koje ima i neka lekovita svojstva. Poznata je kao Lonicera caerulea. Drugi nazivi su kamčatska borovnica, kamčatka, ruska borovnica, plava kozja krv, majska jagoda i sibirska borovnica, iako je sibirska borovnica naziv i za jedno drugo voće, a da ne bi bilo zabune pogledajte koje je to voće ovde.

Karakteristike

Haskap je višegodišnji listopadni grm iz porodice Caprifoliaceae. Može da naraste do 3 m u visinu, ali u uzgoju, obično je visina grmova 2 m, a širina 1 m. Biljka živi 30 godina. Plod je interesantan. To je izdužena plavoljubičasta bobica, visine 2-3 cm i širine 0,5-1 cm. Izgled varira u zavisnosti od sorte. Kad je zreo plod je unutra tamnoljubičast i ukusan. Haskap voće dozreva već u maju mesecu. Plod se jede svež ili se od njega prave sokovi, džemovi i sl.
U Evropi je kamčatska borovnica relativno malo poznata, dok se u Japanu i Rusiji već dugo koristi. U Evropi se beleži značajniji uzgoj ove kulture u Poljskoj i Slovačkoj.

Gajenje

Haskap voće može uspešno da se uzgaja kod nas. Sadnja se obavlja kasno u jeden ili rano u proleće. Dobro podnosi niske temperature, čak i preko -40 C, bez posledica. Cvetanje se odvija jako rano. Cvet dobro ponosi mraz. Otvoreni cvetovi mogu da podnesu temperaturu -10 C. U maju su bobice već zrele. Izuzetno je otporna biljka na bolesti i štetočine. Haskap sadnice se sade u redove. Međuredni razmak treba biti 3 m, a razmak između sadnica u redu 1,5 m. Ako želite da raste kao živa ograda, onda neka bude 1 m između sadnica u redu. Potreban je oprašivač za haskap, pa se onda sade 2-4 različite sorte. Treba povesti računa da cvetaju u istom periodu. Kamčatska borovnica se razmnožava pomoću reznica ili semenom. Kad je u pitanju haskap prinos po grmu u optimalnim uslovima se kreće do 5 kg, ali u punoj rodnosti, kada je starost grma 6 godina.

Gde kupiti sadnice i cena 

Za haskap sadnice cena je 1000 dinara po komadu i mogu da se nađu u nekim rasadnicima. Ovo izgleda prilično skupo i očigledno je da se još ne kupuje na veliko.

Isplativost

Zasad nema mnogo uzgaivača ovog voća, a u inostranstvu ima potražnje za njim. To je možda prilika za mnoge da zarade. Plod je atraktivnog oblika, ukusan i lekovit je. Ipak treba prvo obezbediti otkup i odgovarajuću cenu, da bi mogli govoriti o tome koliko se ova proizvodnja isplati.

Kako se jede haskap voće

Pošto sazreva veoma rano, najčešće se jede kao sveže voće. Dosta se od njega prave i sokovi, džemovi. Od ovih plodova može da se pravi vino. Ovi proizvodi su posebno na ceni u Japanu. Ceni se kao bobičasto voće za sladolede i voćne jogurte, kojima onda daje crvenoljubičastu boju.

Lekovita svojstva

Na prostorima gde ovo voće prirodno raste, u Rusiji ili Japanu, hasap pomaže kod visokog pritiska, arteroskleroze i probavnih smetnji. Naučna istraživanja nam govore približno isto. Haskap bobice su bogate C vitaminom, antocijanima, flavonoidima i mnogim drugim korisnim sastojcima. Tu su prisutni antioksidanski i gvožđe. Prema iskustvu ove bobice deluju protivupalno, antivirusno i antibakterijski, a izgleda i protivalergijski.

Screenshot Youtube

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!