Dijeta 15 dana nije VMA dijeta

Da li je 15 dana dijeta sa VMA  zapravo dijeta koja je potekla sa Vojnomedicinske akademije? Ovaj režim restriktivne ishrane je tobože ispitan na ovoj uglednoj vojnoj klinici, te su studije potvrdile rezultate i da su, kad je u pitanju VMA dijeta iskustva vrlo dobra. Navodno je ova dijeta namenjena za srčane bolesnike, koji moraju da oslabe pre operacije, ali da pri tome ne izgube snagu. Međutim i zdravima se ova dijeta dopala. Očigledno su dobri rezultati ove dijete, omogućili da se za nju čuje, pa čak da postane jedna od traženijih dijeta kod nas.

Ovo sve može da se pročita na mnogim portalima, ali šta je zaista tačno? A sada prenosimo vam saopštenje sa VMA u celosti:

Na internetu i društvenim mrežama prisutni su tekstovi o tzv. VMA dijeti, koja se predstavlja kao preporuka lekara sa Vojnomedicinske akademije. VMA se ograđuje od takvih tekstova i preporuka kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu što, u krajnjem slučaju, može da utiče i na njihovo zdravstveno stanje.
Savetovalište za ishranu VMA, koje se nalazi u okviru Sektora za preventivnu medicinu VMA, bavi se isključivo individualnim pristupom svakom pacijentu i izrađuje različite tipove dijeta prilagođene uzrastu, zdravstvenom stanju, navikama i drugim činiocima od značaja u svakom pojedinačnom slučaju. Osim toga u savetovalištu se izrađuju i standardizovani jelovnici u sklopu nutritivne podrške za pacijente na stacionarnom lečenju u VMA, kao i za ambulantno lečene pacijente.
Kada su u pitanju dijete za postizanje željene telesne mase, potrebno je upozoriti potencijalne korisnike na mogući štetni efekat rigoroznih ograničenja ishrane, kojim se za nerealno kratak rok želi postići “idealna“ težina. Stoga je posebno značajno da se pre preduzimanja takve dijete konsultuju stručnjaci, kakvi postoje u našem, a i u drugim savetovalištima.
Pravilna ishrana predstavlja jedan od segmenata očuvanja zdravlja i prevencije hroničnih bolesti, kao i unapređenja kvaliteta života.

Originalno saopštenje možete videti ovde

Zato u daljem tekstu ovu dijetu nećemo zvati VMA dijeta nego dijeta 15 dana. Ima i drugih naziva za ovu dijetu, kao medicinska dijeta, bolnička ili pomorandža dijeta.

Koliko je moguće smršati kod 15 dana dijete?

Ukupno ova dijeta traje 15 dana i za to vreme, kako se tvrdi, moguće je smršati 15 kg. Da li je to realno? Kad je u pitanju 15 dana dijeta jelovnik je dat za 5 dana, a onda se ponavlja isto to još 2 puta. Za prvih 5 dana moguće je smršati od 2,5 do 5 kg. Ali ipak to treba uzeti sa rezervom, jer da bi se ostvarili željeni rezultati, neophodno je ovaj sistem restriktivne ishrane dosledno sprovesti. Dakle, treba se striktno pridržavati pravila ove dijete.

Koja su pravila kod petnaestodnevne dijete?

Nema šećera i nema alkohola. Za neke će ovo biti nepremostiva prepreka. Sve što pijemo mora biti bez šećera. Tokom trajanja dijete alkohol se uopšte ne uzima. Namirnice koje uzimamo mogu se jesti hladne ili tople, ali tačno po određenom redosledu kako je zapisano i da se ne izostavi ni jedna namirnica.

Jelovnik 15 dana dijete

Doručak je uvek isti 1 pomorandža, 1 dvopek, 1 šolja čaja ili kafe bez šećera

1 dan
Ručak – 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kiselo mleko
Večera – 2 paradajza, 2 kuvana jaja, pola glavice zelene salate ili krastavac

2 dan
Ručak – 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kiselo mleko, 1 šolja čaja ili kafe
Večera – 125 g mlevenog mesa, 1 paradajz, 1 pomorandža, 1 dvopek

3 dan
Ručak – 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 dvopek, 1 glavica zelene salate
Večera – 125 g mlevenog mesa, 1 paradajz, 1 pomorandža, 1 šolja kafe ili čaja

4 dan
Ručak – 125 g mladog sira, 1 pomorandža, 1 dvopek
Večera – 125 g mlevenog mesa, 2 paradajza, 1 jabuka, 1 dvopek

5 dan
Ručak – 200 g kuvanog mesa ili ribe, 1 paradajz, 1 dvopek
Večera – pola kilograma kuvanog povrća, 1 jaje

Kako da se izgubljeni kilogrami ne vrate?

Nakon 15 dana dijete, ako ste ostvarili željene rezultate, sigurno hoćete da se zadržite na toj težini, odnosno da se izgubljeni kilogrami ne vrate ponovo. Zato je neophodno da svakog ponedeljka držite jednodnevnu dijetu, koja se sastoji od:

Doručak: Limunada bez šećera (1 čaša)
Ručak: Jabuka i jedan dvopek
Večera: 1 kuvano jaje, 1 paradajz, 1 dvopek

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!