Aronija uzgoj lekovita svojstva i recepti

aronija uzgojKod aronija uzgoj je lak. Plodovi koji su najsličniji našoj borovnici, imaju lekovita svojstva, pa se od aronija prave preparati, te koriste zdravi recepti. Recimo čaj od aronije, sušena aronija, aronija u prahu i sl. Nije ni čudo što je ovo voće doživelo ekspanziju i kod nas. Do pre samo nekoliko godina, aronija je bila malo poznata u našim krajevima, a danas je sve više interesenata za njen uzgoj. Sve je više onih koji se proizvodnjom aronije ozbiljno bave ili je samo imaju u bašti, za svoje potrebe. Bez obzira jesu li to bašte, okućnice ili velike površine, kod aronija uzgoj je prilično jednostavan.

Uzgoj aronija

Obično se prodaju i sade dvogodišnje sadnice. Već u prvoj godini nakon sadnje imamo plodove. Istina to je malo, ali iz godine u godinu se povećava prinos. Tek nakon 10 godina možemo očekivati maksimalne domete, što se roda tiče. Aronija raste grmoliko. Taj grm se povećava, pa kad se sadi treba voditi računa, da se ostavi dovoljno prostora između biljaka. Kažemo da je uzgoj aronija lak, jer je biljka zaista otporna, kako na visoke, tako i na niske temperature. Zatim, aronija je uglavnom imuna na bolesti. Nije potrebno prskanje, pa je tako pogodna za organsku proizvodnju. Prilično je otporna na insekte i štetočine. Plodovi su dosta opori, što izgleda nije zanimljivo, za napasti i štetočine. Ponekad se desi da ptice pojedu zrele bobice aronije. Aronija se obično bere u avgustu, kada su plodovi bleštavo crni i sasvim zreli.

Lekovita svojstva aronije

– aronija je izvanredan antioksidans, te štiti organizam od slobodnih radikala, ćelije od degradacije, pa na taj način usporava starenje
– aronija čisti krv i poboljšava cirkulaciju
– pozitivno utiče na snižavanje krvnog pritiska i holesterola
– korisna je kod različitih upala, kao kod upale vena, sluzokože želudca, mokraćnih puteva, prostate itd.
– aronija jača imunitet, pa deluje preventivno na virusne i bakterijske infekcije
– aronija poboljšava vid
– pospešuje elastičnost mišića i kože
– ima antikancerogena svojstva

Aronija recepti

Aronija se može jesti sveža, a prave se i različiti proizvodi od aronije. Čaj od aronije , sok, rakija, sušena aronija, aronija u prahu. Osim u ishrani, koristi se i u kozmetici.

Čaj od aronije

Čaj od aronije se pravi od osušenih plodova bobica. Čaj od aronije ima blagotvorno dejstvo. To je napitak koji okrepljuje. Koristi se za jači imunitet i bolju krvnu sliku. Priprema tako što se 2 kašičice čaja, preliju sa šoljom vrele vode. Poklopi se i ostavi 15 minuta. Zatim se procedi i pije. Pije se bez zaslađivača ili sa medom.

Sušena aronija

Sušena aronija se pravi od svežih bobica. Postupak sušenja se odvija u sušarama na temperaturi do 60 stepeni. Bobice dehidriraju i na taj način možemo da ih duže čuvamo i koristimo, bez bojazni da će fermentisati i ukvariti se. Pošto nema nekih drugih dodataka, ovo je zdrava hrana i kupuje se u bio prodavnicama. Sušena aronija se koristi gotovo isto kao i sveža. Može se grickati, a može se stavljati i u peciva, kolače ili torte.

Aronija u prahu

Aronija u prahu je dodatak ishrani. Fino se samalje suva aronija i dobija se prah. Koristi se tako što se u malim količinama dodaje u jogurt, musle, namaze ili u testo za pecivo. Za jačanje imuniteta koristi se mešavina, aronija u prahu sa medom.

Recept za sok od aronije pogledajte ovde

aronija

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!