Pasji (vučji) trn sadnice uzgoj biljka ulje sok

vučji trn bobicePasji trn ili vučji trn je samonikla listopadna  biljka u obliku trnovitog grma. Mogu se naći i sadnice za uzgoj ove biljke. Popularna je kao lekovita i ukrasna biljka. Iz ploda bobice dobija se ulje pasjeg trna i sok. Biljka naraste do 3 m, ponekad i više. Uspeva najbolje na peskovitom tlu uz rečna korita ili šljunkovitom uz morske litice. Vučji trn ima srebrnaste listiće i narandžaste plodove, pa ne čudi što ga uzgajaju kao ukrasni grm. Ima vrlo dobro razvijen korenov sistem, pa pogoduje sprečavanju erozije peskovitog zemljišta. Drugi nazivi su vukodržica ili sibirski ananas, a latinski naziv biljke je Hippophae rhamnoides.

Pasji trn prodaja sadnica i uzgoj

Grmovi pasjeg trna oplemenjuju prostor bašte ili parka, pa su itekako poželjni za dekoraciju. Dvogodišnje ili trogodišnje sadnice se prodaju u rasadnicima. Sivo srebrni listovi privlače pažnju. U jesen, posebno u septembru, grane su pune naranžastih plodova koji se dugo zadržavaju, čak i zimi. Pasji trn je prilično otporna biljka, pa je stoga i pogodan za gajenje. Uspeva lepo na slabo plodnom i suvom tlu. Može se saditi i na nizbrdicama, a zahvaljujući snažnom korenovom sistemu se dobro drži za tlo. Vučji trn voli sunce, ali odlično podnosi i niske temperature.

Plodovi bobice pasjeg trna

Plodovi bobice pasjeg trna su izrazito hranjive. Plodovi su kiseli i malo aromatični, gotovo bez ili sa malo mirisa. Bobice pasjeg trna su prilično skupa sirovina za dobijanje ulja i soka. To je neka vrsta sitnog bobičastog voća, sa visokim sadržajem C vitamina. Imaju znatno više vitamina C od limuna i narandže.  Sadrže bobice pasjeg trna i vitamin E, karoten, mnoge minerale, aminokiseline, esencijalne masne kiseline, fitosterole. Aktivna komponenta je kvercetin, jak antioksidans sa antikancerogenim dejstvom. Kvercetin jača srce i krvne sudove. Pasji trn inače deluje protivupalno, štiti jetru, snižava pritisak, štiti kožu, diže imunitet, ubrzava epitelizaciju tkiva, stavlja se na rane i opekotine, sprečava koagulaciju krvi. Tradicionalno se koristi kod hroničnog kašlja, astme i problema sa disajnim putevima.

Kako se pravi sok od pasjeg trna

Plodovi pasjeg trna su kiseli, pa se mogu upotrebiti za pravljenje soka uz dodavanje zaslađivača. Kad su bobice zrele, beru se i najbolje ih je zamrznuti, a kasnije po odmrzavanju se može praviti sok ili džem. Slično je to sa pravljenjem soka kao i kod ostalog bobičastog divljeg voća.

Ulje od pasjeg trna

Ulje pasjeg trna je veoma cenjeno i lekovito. Plodovi pasjeg trna su izuzetni, zbog tog sadržaja ulja u njima. Ulje pasjeg trna se ima kupiti. Upotrebljava se za lečenje ekcema i drugih kožnih oboljenja. Nanosi se na opekotine i protiv bora na licu. Ulje od pasjeg trna se itekako primenjuje i u kozmetici, pri proizvodnji krema i losiona za negu kože.

pasji trn

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Pasji (vučji) trn sadnice uzgoj biljka ulje sok“

  1. Poštovani, zainteresirana sam za sadnice v.trna. Samo želim znati (za mene hrvatski jezik ni je maternin) da v.trn je na latinskom Hippophae. Ako da je to, onda , recite cijenu i minimalnu količinu sadnica i uvijeti plačanja i preuzimanja, odnosno slanija poštom ili tiskom. Lp, Olena

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!